Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Erdinç Yapan

Erdinç Yapan

KALBURÜSTÜ

Yaşlı

Şimdilik bir köşe yazısı ve birkaç tiyatrocunun paylaşımlarında karşımıza çıkıyor olsa da böyle bir kararın gerçekten var olup olmadığını düşünmek bile en basitinden bir tiyatro sever olarak beni derinden sarstı.

Yıllardır tiyatroyu bir kalas bir heves tadında amatör olarak icra etmeye çalışan biri olarak insanların hayatına doğrudan dokunmayı başaran bu sanat dalının ülkemiz coğrafyasında neden bu kadar yıpratılmaya çalıştığını cidden merak ediyorum.

Koronavirüs yasaklarında ilk olarak perdelerini kapatmak zorunda kalanlar tiyatro sanatçıları oldu. Salgın öylesine büyük bir zarar verdi ki bu naif sanat dalına, zaten pamuk ipliğine bağlı bir şekilde varlığını sürdüren bazı özel tiyatrolar çareyi yıllardır seyirciyle buluştukları sahnelerini kapatmakta buldu.

Acı, dram ve gözyaşlarıyla geçen iki yılın ardından tam biraz kıpırdanma olacak derken bu defa bir köşe yazısında dillendirilen "Devlet Tiyatrosu Genel Müdürlüğü bir karar almış, 65 yaş üstü hiçbir sanatçı konuk oyuncu olarak bile sahneye çıkmayacakmış artık" kelimeleriyle beynimizden vurulmuşa döndük.

Bizlere öğretmenlik eden, hayat tecrübelerinden istifade ettiğimiz onlarca usta tiyatrocunun bir anda böyle bir kararla DT sahnelerinden koparılacakları fikri çok üzücü...

Yaş almanın ve olgunlaşmanın büyük bir erdem sayıldığı bu topraklarda böylesi bir karara imza atıldığını düşünmek istemediğimden, kararın gerçekliğine temkinli yaklaşmayı tercih ettim. Çünkü Haldun Dormen'i Kibarlık Budalası adlı oyunda izlerken ilerleyen yaşına rağmen sahnede nasıl da başarılı bir iş çıkardığına bizzat tanıklık ettim.

Gündelik hayatında iki tane lafı bir araya getiremeyen onlarca insanı bir tarafa koyarsak 93 yaşında bir sanatçıyı sadece birkaç sene önce, sahne üzerinde ezber sarf ederken izlemek büyük bir keyifti...

Her kararın arkasında mutlaka bir dayanak noktası vardır, yine belirteyim gerçek olmasına ihtimal vermek istemediğim bu kararın ardında da hiç şüphesiz bir neden olacaktır... İşte burada esas sorulması gereken soru 'Neden?' olmalı...

Devlet Tiyatroları'nda çalışan bir devlet memurunun 65 yaş üzerinde emekli edilmesi gerekliliği doğmuşsa, aklıselim bir kişi bunun tüm memuriyetler için gerçekleşmesini bekler.

Olgunlukla kazanılan tecrübeleri aynı sahneyi paylaştığı genç isimlere aktarma şansını gerçekten elinden almalı mıyız sanatçıların?

Nice tiratlara ve repliklere nefesi rahatlıkla yetecek onlarca belki de yüzlerce sanatçıyı bir imzayla sahnenin dışına mı iteceğiz gerçekten?

Sanat şüphesiz sadece DT sahnesinde değil her yerde kendisine filizlenme şansı bulur ama tecrübeyle harmanlanmış bir samimiyeti izleme şansı pek nadir vuku bulur!

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları