Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Erdinç Yapan

Erdinç Yapan

KALBURÜSTÜ

Uydu 12'den vurdu

Gelişen teknolojiyle birlikte uzayın derinliklerine yolladığımız uyduların karşılıklarını aldıkça insanoğlunun mutluluğu katlanarak artıyor. Her zaman olduğu gibi öncelikli olarak askeri amaçlarla uzaya gönderilen uyduların sivil halkın da kullanımına sunulmasıyla birlikte araçlarda kullandığımız navigasyon sistemlerine kavuşmuş olduk. Teknoloji halkın seviyesine indikçe hiç şüphesiz yaşam kalitemiz de artmaya başladı. Cep telefonlarımızla rahatça konuşmaya başladık, gelecekte interneti bile uydular sayesinde kullanacağız... Bu teknolojinin bize sağladığı bir fayda da hava durumu tahminlerinin çok küçük bir yanılma payıyla bizlere sunulmaya başlaması oldu.

Geleceğe Dönüş 2 filmindeki hava durumu sahnesini hatırlarsınız, yağmurun biteceğini söyleyen bir ses duyulur ve gerçekten de tam verilen sürede yağmur biter ve hava açar... Her ne kadar şimdilik bu aşamaya gelememiş olsak da en azından yoğun kar ya da yağmur geçişlerini önceden bilebiliyoruz.

İstanbul''u etkisi altına alan ve "Aybar" adı verilen bu yoğun geçiş bizleri yıllar öncesinin karlı günlerine götürmüş olsa da o zamankinden farklı olarak milyonlar bu konuda tembihlenmişti! Her ne kadar yapılan onlarca uyarıya rağmen yine de haberlerde yolda mahsur kalan ya da kaza yapan araçların haberlerini izlesek de büyük bir kesim teknolojinin çağrısına sırt çevirmedi ve gereken önlemleri alarak bu kar fırtınasından en az zararla kurtulmayı başardı.

Dünya''nın giderek soğuyacağı ve küresel bir donmayla karşı karşıya olduğumuz gerçeği bilim adamları tarafından dillendirilirken böylesi teknolojilerin gelişmesi ve bizleri uyarması büyük önem taşıyor.

Yüzde yüz bir tahmin seviyesine ulaşamasak da nokta atış tahminlerin artması ilerleyen dönemler için insanoğlunun hayatını kurtaracak bir seçenek...

İşte tam da bu yüzden teknoloji üreten ve hayatında bilimi gidilecek yön olarak seçen toplumlar bu tarz felaketlerden en az zararla kurtulmayı başarıyor.

Uydulardan gelen bilgileri çok doğru bir şekilde bizlere aktaran meteorologları dinlemeyip ısrarla yollara dökülen kişilerinse, meteorla yok olan dinozorlardan farklı bir sona ulaşmayı beklemesi büyük bir hayal olacak.

Aybar''ı geride bırakırken bundan sonraki yıllar için benzer kar fırtınalarına hazırlanmamız gerektiğinin farkındalığıyla ''Uydu 12''den vurdu'' diyor ve bundan sonraki hava durumu uyarılarını şuncu buncu diye ayırmadan net bir şekilde dinleyerek hayatımızı daha kaliteli bir hale getirmenin ümidiyle hepinizi selamlıyorum.

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları