Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Erdinç Yapan

Erdinç Yapan

KALBURÜSTÜ

Unutursanız ders alamazsınız

Kısacık hayatımız süresince onlarca ve belki de yüzlerce seçim yapıyoruz. Kimileri önemsiz olsa da içlerinden bazıları hayatımızın seyrini belirleyecek kadar önemli olabiliyor. Bu yüzden de yaşadıklarımızı unutmamamız son derece önemli. Kısa süreli hafızanızı bir kenara bırakıp derinlerdeki birikmişlerin size fısıldadığına kulak verip adımlarınızı ona göre atmalısınız.

Vücudumuz nasıl ki mikroplara karşı bağışıklık kazanmamız adına onlarla yaşadığı deneyimi unutmayarak bir sonraki sefere daha güçlü ve dirençli olmamızı sağlıyor. Beynimiz de yaşanılan bu kötü anları biriktirerek bir nevi hayata karşı, hayatın karşımıza çıkardığı zorluklara karşı yıkılmadan ilerlememiz için bizlere seçenek sunuyor.

Gündelik hayatı acılardan geçilmeyen, sofrasında acıyı baş tacı eden, dizilerinde en büyük övgüyü kendisini salya sümük ağlatan yapımlara veren insanların bir arada yaşadığı bir coğrafyanın hafızası da şüphesiz acıların bütününden oluşur.

Bu acıları sadece hayatını daha da kötüye götürmek için aklının bir kenarında tutanlarla hedeflenen geleceğe varmak pek de mümkün değil. Hedeflere varmak adına yapılması gereken yaşadığımız kötü deneyimlerden ders çıkarma becerisi!

Bu yüzden de her ne kadar hafızamızın güzel anılarla dolu olmasını istesek de kimi zaman hayat koşturmasında hiç de hatırlamak istemediğimiz durumlar çıkar karşımıza... Bu tarz kötü deneyimlerin, anıların arasında yer almasının sebebi bana kalırsa beynin bağışıklık mekanizmasının bu şekilde hayat bulması...

Tercihlerimiz ve seçimlerimiz bu yüzden hafızamızda saklanmakta olan acıların bir araya gelmesiyle belirginleşir. Unuttuğumuz zaman doğru seçimler yapma becerisini de kaybederiz. Tamamen kaybolmuş bir şekilde oradan oraya savrulurken de hayatımızı güzel bir şekilde yaşamayı başaramayız. 

İşte bu yüzden seçenekler arasında karar verirken aklımızdaki yaşanmışlıklarla hareket etmeliyiz. Çıkardığımız dersler sonucunda vermeliyiz kararımızı.

Eğer daha öncelerde de bize kaybettiren seçeneği tercih ederken bu defa akıl sağlığımız tercihin sonucunu görecek kadar ayakta kalamayabilir.

Hayatı daha eğlenceli ve heyecanlı hale getirmek demek yaşananları unutmayı gerektirmez, aksine yaptığımız her işin sonucunu beynimizin bir yerinde tutmalı ve adımlarımızı bu kazanımlara göre atmalıyız.

Unutmaya başladığınız zaman olup bitenlerden ders alamazsınız ve aynı hatayı defalarca kez yapmaya devam edersiniz. Bazı hataların dönüşü olsa da unutmayı tercih ettiğiniz bir deneyim, tekrar yaşandığında dönüşü olmayan bir karanlığa sokabilir sizleri…

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları