Ünlü ekonomist Alaattin Aktaş'tan KKM uyarısı: Artık işimiz çok zor...

Ünlü ekonomist Alaattin Aktaş'tan KKM uyarısı: Artık işimiz çok zor...
Ekonomi yönetiminin Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarını tasfiye planı çerçevesinde aldığı tedbirler sonuç vermeye devam ediyor. KKM’de hedeflenen kademeli geri çekilme sınırlı da olsa sürerken, ekonomist Alaattin Aktaş'tan dikkat çeken bir uyarı geldi.

Kur Korumalı Mevduat'a olan ilgi bu hafta da düştü. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre KKM ve katılma hesaplarındaki para 3 trilyon 304 milyar liradan 3 trilyon 303 milyar liraya geriledi.

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, Merkez Bankası'nın, vatandaşın kur korumalı mevduattan çıkması için attığı adımların işe yaramadığını ifade etti.

"Mevcut iktidarın yeni ekonomi yönetimi, KKM’nin, değil öyle "büyük” bir buluş olmasını, bir “buluş” olarak bile görülemeyeceğinin farkında ve ülkeyi bu yükten kurtarabilmek için yoğun çaba harcıyor ama; nafile!" diyen Aktaş, şu ifadeleri kullandı:

TL cinsi KKM’de asgari faizin yüzde 30’dan yüzde 20’lere, hatta daha aşağıya çekilmesi yönündeki uygulamanın 25 Eylül’de başladığını belirttim. O hafta bu uygulamanın hiçbir etkide bulunmadığı görüldü. Elbette bir hafta ölçü sayılmaz, o hafta vadesi dolan hesap çok olmayabilir; ama yine de bir haftada 1 milyar 254 milyon liralık bir azalma yaşanmış olması herhalde bu karardan çok umutlu olanlar için tam bir hayal kırıklığına yol açmıştır.

Vatandaş faiz düşmüş olsa da KKM’den çıkmaya hiç niyetli değil.

Bir kere DTH dönüşümlü KKM için faiz tabanının hala yüzde 30 olduğunu bir kez daha hatırlatalım. DTH dönüşümlü KKM hesabı olanlar niye bu uygulamadan vazgeçsinler ki? Zaten DTH dönüşümlü KKM yaptıranlar, KKM yokken de döviz cinsinden tasarruf edenler. Bu tasarruf sahiplerini dövizden TL’ye döndürebilmek öyle yüzde 40, hadi bilemediniz yüzde 50 faizle mümkün mü? Faizin yüksek olduğu dönemlerde bile dövizi tercih etmiş bir kesimden söz ediyoruz. Dolayısıyla DTH dönüşümlü KKM’den herhangi bir çözülme olmaz. Zaten ekonomi yönetiminin önceliği de bu hesaplar değil.

Öncelik, TL cinsi hesapları KKM'den çıkarabilmek. Ama iyi de yıllar yılı düşük faize rağmen TL tutmayı tercih eden tasarruf sahibinin dövizin getirisine alıştırılması, onların adeta "kanına girilmesi” kimin suçu?

TL’de uyumakta olan devi KKM’yi icat edenler uyandırdı!

Yeni ekonomi yönetimi ise bu devi yeniden uyutmak istiyor!

KKM’de kalınca ortalama yüzde 20 faiz var, stopajı olmayan faiz, kur artarsa onun getirisi var...

KKM’den çıkılırsa yüzde 40 dolayında bir TL mevduat faizi, üstelik onda stopaj kesintisi de var.

Aslında stopaj pek önemsenmez, önemli olan yıllar yılı TL’de duran kesimin dövizin getirisine alıştırılmış olması. Onlar da dövizdeki tatlı getiriyi gördü artık. Vazgeçirmek çok zor.

Zor olduğu da işte sayılarla ortada. Faizin indirildiği bir haftada KKM’den neredeyse hiç çıkılmamış. Tasarruf sahibi adeta “Ben artık faizle ilgili değilim, kur nasıl olsa artar, ben ona bakıyorum” diyor.

Enflasyonun çok altında bir mevduat faizi varken, kurun her an artacağı beklentisi kırılamıyorken KKM’nin kayda değer biçimde azalmasını ve hesap sahiplerinin TL mevduata geçmesini beklemek zaten hiç gerçekçi değil.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar