Türkiye'nin yeni altını: Aşk Meyvesi olarak biliniyor, faydaları saymakla bitmiyor

Türkiye'nin yeni altını: Aşk Meyvesi olarak biliniyor, faydaları saymakla bitmiyor
Son yıllarda yapılan araştırmalar, karadutun sağlığa olan faydalarını açığa çıkardı. Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan karadutun, sadece tadıyla değil aynı zamanda sağlık üzerindeki olumlu etkileriyle de dikkat çekiyor.

Silifke'de havaların ısınmasıyla birlikte, Şubat ayı ortalarında karadut hasadı başladı. Ancak bu yıl, hasadın 1 ay erken başlaması dikkat çekti. İlk hasatta kilosu 130 TL'ye kadar yükselen karadut fiyatları, artan hasatla birlikte 90 TL'ye kadar düştü. Karadutlar, paketlendikten sonra Irak, Libya, Mısır ve Katar gibi ülkelere ihraç ediliyor.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun, açık ve kapalı alanlarda toplam bin dekarlık alanda karadut yetiştirildiğini belirtti. Doygun, çiftçilerden kilosu 80-100 TL arasında karadut aldıklarını ve toplamda 25 bin ton üretim yapıldığını ifade etti. Karadut yetiştiriciliğinin yoğun işçilik gerektirdiğini vurgulayan Doygun, aileleri kalabalık olan çiftçilerin topladıkları karadutla para kazandıklarını söyledi.

raspberries-1426859-1920.jpg

Üreticilerden Halise Sarıçalık, karadutun domates ve çileğe alternatif olması için üretimlerine başladıklarını belirtti. Sarıçalık, karadutun fiyatının 2.5 TL olduğunu ve dış devletlerin ona "aşk meyvesi" dediğini aktardı. Talebin yüksek olduğunu ve satışta sıkıntı yaşamadıklarını ifade eden Sarıçalık, karadutun tamamen doğal ve organik yollarla yetiştirildiğini vurguladı.

Üreticilerden Arzu Kaçmaz da karadut hasadının başladığını ve fiyatlardan memnun olduklarını dile getirdi. Küçük paketlerde 35-40 karadut olduğunu belirten Kaçmaz, talebin yoğun olduğunu ve satışlarında herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını söyledi.

raspberry-3533909-1920.jpg

KARADUT'UN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Türk mutfağının geleneksel tatlarından olan karadut, son dönemlerde yapılan araştırmalarla sağlık açısından da önemli bir besin kaynağı olduğu ortaya konuldu. İçeriğindeki yüksek antioksidan ve vitaminler sayesinde karadutun, bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve vücudu hastalıklara karşı koruduğu belirlendi.

Uzmanlar, karadutun düzenli tüketiminin kalp sağlığını olumlu yönde etkilediğini ve kardiyovasküler hastalıkların riskini azalttığını vurguluyor. Ayrıca, içeriğinde bulunan lifler sayesinde sindirim sistemi sağlığını desteklediği ve kilo kontrolüne yardımcı olduğu ifade ediliyor.

berry-3513546-1920.jpg

Karadutun cilt sağlığına da olumlu etkileri bulunuyor. Antioksidanlar içeren karadut, ciltteki serbest radikallerle savaşarak yaşlanma belirtilerini azaltıyor ve cildin genç ve sağlıklı kalmasına yardımcı oluyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar