Türkiye'de hasat ediliyor: Tarım devi Hollanda'ya satılıyor

Türkiye'de hasat ediliyor: Tarım devi Hollanda'ya satılıyor
Nevşehir'de bulunan Jeotermal kaynaklardan beslenen seralarda üretilen domates dünyanın tarım devi Hollanda'ya satılıyor.

Nevşehir'in Kozaklı ilçesi, şifa dağıtan kaplıcalarıyla bilinir ve burada kullanılan jeotermal su sayesinde kurulan seralarda üretilen domatesler dünya genelinde özellikle Hollanda'ya ihraç ediliyor. Yer yüzeyine 90 derece sıcaklıkta çıkarılan jeotermal su, şifa kaynağı olarak kullanıldığı gibi, ilçedeki binaların ısıtılmasında ve seracılık faaliyetlerinde de kullanılıyor.

hasat-2.jpg

Jeotermal suyun enerji maliyetlerini minimuma indirerek sektörün en önemli gider kalemlerinden biri olan enerji maliyetini düşürdüğü belirtiliyor. Bu jeotermal su sayesinde ilçede 250 bin metrekarelik alanda yılda yaklaşık 15 bin ton domates üretilmekte, bunun 7 bin 500 tonu Hollanda gibi tarım ülkelerine ihraç edilmekte, geriye kalan kısmı ise yurt içinde ve diğer Avrupa ülkelerinde satılıyor.

Kozaklı Belediye Başkanı Akif Kabukçuoğlu, ilçede şifalı suyun ısıtmada 1994 yılından, seracılıkta ise 2010 yılından itibaren kullanıldığını ifade etti. Başkan Kabukçuoğlu, ilçenin dünya standartlarında kaliteli domates üretimi yaparak, Hollanda gibi tarımın öncü ülkelerine ihracat gerçekleştirmesinin gurur verici olduğunu belirtti. Ayrıca, seracılık sektörünün istihdama büyük katkı sağladığını ve kısa vadede sera alanlarını genişletmeyi hedeflediklerini ifade etti.

hollanda.jpg

Belediye Başkanı, seralarda çalışan kadın istihdamının fazla olduğunu ve şu an işsizlik sorunu olmayan bir ilçede seracıların sürekli işçi talep ettiğini vurguladı. Kozaklı ilçesi, jeotermal suyun sunduğu avantajlarla ekonomik olarak kalkınan ve tarım sektöründe önemli bir oyuncu haline gelen bir bölge olarak öne çıkıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar