Bodrum'da hasat çiftçiyi iflas noktasına getirdi: Bahçede 5 İstanbul'da 50 liradan satılıyor

Bodrum'da hasat çiftçiyi iflas noktasına getirdi: Bahçede 5 İstanbul'da 50 liradan satılıyor
Bodrum'da mandalina bahçelerinde büyük sıkıntılar yaşanıyor. Çiftçiler bu yıldı rekolteden memnun olmadıklarını ve böyle bahçelerine devam edemeyeceklerini belirtti.

Muğla'nın ilçesi Bodrum'da, coğrafi işaret almış olan Bodrum mandalinasının hasadı başladı. Çiftçilerin açıklamalarına göre geçen yıla göre rekolte düşüşü yaşandı. Mandalinanın fiyatı bahçede 5 ila 10 lira arasında değişiyor.

Bodrum Kent Konseyi Coğrafi İşaretler Çalışma Grubu Kolaylaştırıcısı Erman Aras, bu rakamlarla kimsenin bahçesine bakamayacağını ve işletmelerin mandalina kullanması gerektiğini belirtti.

Erman Aras'ın açıklamalarına göre bahçede 5 liraya satılan mandalina pazarda 15 liraya, İstanbul'da ise 50 liraya kadar çıkıyor.

Bu yıl hava şartlarına bağlı olumsuzluk yaşanmadığını belirten Erman Aras, geçen yıl 3 bin 500 ton olan rekoltenin bu yıl 3 bin tona gerilediğini açıkladı.

Erman Aras, mandalinanın yeteri kadar değer görmediğini ve özellikle Bodrum'da işletmeler tarafından kullanılmadığını belirtti.

Çözüm olarak ise Aras mandalinanın Bodrum'da işlenip ve katma değer ürüne geliştirilmesi gerektiğini belirterek artan kargo maliyetlerinin önüne geçilebileceğini ifade etti. Hasadın az olmasının sebebi olarak ise bu yıl mandalinaların daha iri olmasına bağladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar