Altınova'da hasat başladı: 40 dönüm aromatik bitki...

Altınova'da hasat başladı: 40 dönüm aromatik bitki...
Yalova'nın Altınova ilçesinde kurulan Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi'nde Itır hasadı başladı.

Yalova'nın Altınova ilçesinde bulunan 40 dönüm alan üzerine kurulan Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi'nde ıtır hasadı başladı. Bahçe, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kurulmuş olup Altınova Belediyesi tarafından yönetilmektedir. Hersek Lagünü Doğa Eğitim Merkezi ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi, doğada şifa arayanlara umut olmaya devam etmektedir.

Toplam 12 adadan oluşan bahçede, ekili 28 dönüm alanda tıbbi nane, oğul otu, aynısefa, tarhun, Japon nanesi, İzmir kekiği, İstanbul kekiği, lavanta, adaçayı, mabet ağacı, aronya, çemen, ıtır, çörek otu gibi 350'den fazla tıbbi aromatik bitki bulunmaktadır. Bahçedeki Ar-Ge laboratuvarında geliştirilen bitki çeşitleriyle çaylar yapılıp, yağlar çıkarılarak yeni ürünler elde edilmektedir. Ayrıca, tropik bitkilerin adaptasyon süreçleri takip edilmek üzere kurulan serada da çalışmalar devam etmektedir.

20240127aw129174-0.jpg

Özellikle kozmetik sektöründe kullanılan ve sağlık sektöründe çeşitli hastalıkların tedavisinde faydalı olduğu bilinen ıtır bitkisinin hasadı yapılmıştır. Hasat edilen ıtırlar, Ar-Ge laboratuvarına alınarak su buharı distilasyon ünitesinde işlenmektedir. Su buharı distilasyon ünitesinde elde edilen uçucu yağlar, saflaştırma işleminden geçirilerek şişelenmekte ve bahçe içindeki satış mağazasında vatandaşlarla buluşturulmaktadır.

Çok yıllık bir bitki olan ıtır, kozmetik ve sağlık sektöründe sıkça kullanılmakta olup, suyu kuruluk/yağlılık dengesini sağlama, cilt ve saç derisini serinletme ve yatıştırma gibi özelliklere sahiptir. Itır yağının ise kas ağrılarını azalttığı ve içerdiği bileşenler sayesinde depresyona iyi geldiği bilinmektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar