Tapuda sakın bunu yapmayın! Başınız büyük derde girer

Tapuda sakın bunu yapmayın! Başınız büyük derde girer
Tapuda, vergiden kaçmak için yapılan bazı durumlar sonucu para cezası hatta eve el koyma sonucu doğuruyor. Gayrimenkul alım satımı sırasında, alıcının ve satıcının dikkat etmesi gereken başta rayiç bedeli olmak üzre çok önemli noktalar vardır. İşte detaylar haberimizde...

Gayrimenkul alım satım bedeli olarak bilinen rayiç bedeli, tapuda belirtilen tutarın üzerinden ödenmesi gerek tapu harcı yüzde 4''tür. Bu bedel satış işlemlerinde daha az ödenebiliyor. Bunun yapılmasının sebebi ise tapu harcını daha az ödemek. İşte tapu sahipleri bu hataya sakın düşmeyin. Başınız büyük derde girer.

Merkez Bankası 2023 Ocak ayı enflasyon beklentisini açıkladı! Merkez Bankası 2023 Ocak ayı enflasyon beklentisini açıkladı!

''Dolar 40 TL''yi görebilir'' dedi! Selçuk Geçer''den önemli uyarı! ''Dolar 40 TL''yi görebilir'' dedi! Selçuk Geçer''den önemli uyarı!

EVİNİZDEN BİLE OLABİLİRSİNİZ

Bir gayrimenkulün satışı esnasında tapuda beyan edilen satış tutarının yüzde 4''ü tapu harcı olarak ödenmektedir. Tapu satış işlemi gerçekleştirildiği anda evin satış tutarı ne kadarda o tutar üzerinden hesaplanması gerekmektedir. Fakat bazen daha az tapu harcı ödemek için bu işlemlerde tapu bedeli daha düşük gösterilmektedir. Böyle olunca daha az harç ücreti ödemesi gerçekleştirilmektedir. Daha sonra bu işlemin ortaya çıkması ise çok daha büyük para kaybına sebep olabiliyor. Hatta eviniz bile elinizden gidebilir.

Peki bu durumun ortaya çıkması sonrasında ne tür cezalar verilmektedir? Eksik ödenen tapu harcı tutarı ve bu tutarın yüzde 25''i ceza olarak tahsil edilmektedir.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati bu konu ile ilgili bazı söylemlerde bulundu. Tapuda harç bedelinin olduğundan daha düşük gösterilmesi hakkında yapılan açıklamalar ise şu şekilde;

"Konut fiyatlarının yükselmiş olması rayiç bedelleriyle gerçek fiyatlar arasındaki marjı çok genişletti. Bu konuda elimizde çok sağlam veriler var. Satıcı da alıcı da dikkat etsin. Bu kangrenin üzerinden gelecek çok ciddi bir çalışmamız var."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar