Staj mağdurlarının son umudu torba yasada! Meclis'e geleceği tarih belli oldu

Staj mağdurlarının son umudu torba yasada! Meclis'e geleceği tarih belli oldu
Meclis'e gelen EYT düzenlemesinde yer almayan EYT'liler emeklilik için son umudunu önümüzdeki aylarda Meclis'e gelecek torba yasaya bağlamış durumda. Peki torba yasa ne zaman Meclis'e gelecek ve hangi düzenlemeleri içerecek? Detaylar haberimizde...

EYT düzenlemesinin kapsamı netleşti. Kademeli gün düzenlemesi ile emekli olacağını düşünen yüz binlerce kişinin emeklilik hayalleri başka bahara kalmış gözüküyor. Bir başka kötü haber ise staj ve çıraklık sigortası mağdurlarına geldi.

Meclis''e gelen düzenlemede yer almayan staj mağdurları, emeklilik umudunu günden güne yitiriyor. Sosyal medyada ve meydanlarda toplanarak seslerini hükümete duyurmaya çalışan mağdurların temel isteği ise 8 Eylül 1999 tarihinden önce yapılmış staj girişinin ''işe başlangıç tarihi'' olarak kabul edilmesi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, staj mağdurlarının taleplerini dayanaksız olarak nitelendirerek "Ortada bir iş söz konusu değil. Staj bir eğitim faaliyetidir ve kısa kollu sigorta kapsamındadır. Bu sigorta yalnızca sağlık durumunda devreye girmesi için yapılmıştır ve iş başlangıcı sayılamaz. EYT''lilere verdiğimiz haklardan kimse ''istifade'' etmeye çalışmasın" diyerek konu hakkındaki görüşünü iletmişti. 

TORBA YASA NE ZAMAN MECLİS''E GELECEK?

Ekonomiye yönelik birçok düzenlemeyi içinde barındıracak olan yeni torba yasa teklifi geçtiğimiz hafta Cuma günü TBMM''ye sunuldu. Peki, yeni torba yasada neler olacak, ne zaman çıkacak?

Haksız ticari uygulamalarda bulunulamayacak...

Kanunla perakende ticarette haksız ticari uygulamalarda bulunulamayacak.

Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler arasındaki ticari ilişkilerde taraflardan birinin diğer tarafın ticari faaliyetlerini önemli ölçüde bozan, makul karar verme yeteneğini azaltan veya normal şartlarda taraf olmayacağı bir ticari ilişkinin tarafı olmasına neden olan faaliyetleri haksız ticari uygulama olarak değerlendirilecek.

Tarım ürünlerine gün sınırlaması geliyor... 

30 gün içinde bozulabilen tarım ve gıda ürünleri dışında yer alan tarım ve gıda ürünlerine ilişkin ödemelerin süresi, alacaklının küçük, borçlunun orta veya büyük ölçekli ya da alacaklının orta, borçlunun büyük ölçekli işletme olması durumunda 60 gün ile sınırlanacak. Bu düzenlemede belirtilen süreler, teslim veya mülkiyetin devri tarihlerinden hangisi önce ise o tarih esas alınarak hesaplanacak. Ödemenin süresi içinde yapıldığına ilişkin ispat yükü borçluya ait olacak.

TORBA YASADA STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARI OLACAK MI?

Meclis''e sunulan torba yasada EYT kapsamına dair bir madde bulunmuyor ancak torba yasalara sonradan eklemeler yapılabildiği gibi, bu torba yasa dışında yeni bir yasa hazırlanarak yeniden Meclis''e sunulabilmekte. Sosyal Güvenlik Kurumu uzmanı Onur Önal''ın açıklamalarında EYT''ye staj sigortasının dahil edileceğini ve bu uygulamanın şubat ayında torba yasa ile yürürlüğe konacağını söylemesi birçok staj ve çıraklık mağdurunda heyecan yarattı. Şu ana kadar Meclis''e gelen düzenlemede Önal''ın sözlerini doğrulayan bir şey bulunmamakta ancak pek çok SGK uzmanı, sayıları 250 bini aşan staj ve çıraklık mağdurlarını seçimlerden önce memnun etmek için iktidarın EYT''de kapsam genişlemesine gidebileceğini iddia etmekte. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar