Ev alacak ve satacaklar dikkat! Çok ağır cezalar yiyebilirsiniz

Ev alacak ve satacaklar dikkat! Çok ağır cezalar yiyebilirsiniz
Maliye Bakanı Nureddin Nebati, konut fiyatlarının artmasının ardından tapu rayiç bedelleri ile gerçek satış bedelleri arasında uçurum oluştuğunu ve yalan beyanatta bulunanların çok ağır cezalara çarptırılacağını açıkladı.

Maliye Bakanı Nureddin Nebati, tapuda konut rayiç bedellerinin düşük gösterilmesi konusunun Türkiye''nin kangren konularından olduğunu vurgulayarak, "Konut fiyatlarının yükselmiş olması rayiç bedelleriyle gerçek fiyatlar arasındaki marjı çok genişletti. Bu konuda elimizde çok sağlam veriler var. Satıcı da alıcı da dikkat etsin. Bu kangrenin üzerinden gelecek çok ciddi bir çalışmamız var" dedi

TAPU BEDELİNİ KİM ÖDER?

Ev alıp-satarken öncelikle konutun bulunduğu ilçedeki belediye aracılığıyla randevu almanız gerekiyor. Randevu günü ve saatiniz belli olduğunda yetkililer tarafından aranılarak, dairenin bedeli size soruluyor. İşte bu noktada birçok vatandaş, daha düşük tapu ücreti ödemek için dairenin gerçek bedeli yerine bulunulan belediyenin belirlemiş olduğu "metrekare başına en düşük satış bedeli" olan ücreti gerçek satış bedeliymiş gibi gösteriyor.

Tapuda ödenecek ücret, dairenin satış fiyatının yüzde 4''ü olarak belirlenmiş durumda. Her ne kadar resmi olarak bu bedel alıcı ve satıcı arasında yüzde 2 olarak paylaşılsa da, yaygın olarak kullanılan yöntemde tapu bedelinin tamamını daireyi alacak kişi ödemekte. Devlete ödenecek tapu harcını daha düşük tutmak isteyen milyonlarca vatandaş, bu satış işlemi sırasında farkında olarak ya da olmayarak usulsüzlük yoluna gidiyor.

Örneğin size ait olan bir daireyi 1 milyon liraya satacaksınız. Bu işlem için yüzde 4''lük tapu harcı, yani 40 bin TL ödemeniz gerekiyor. Ancak bulunduğunuz belediyedeki "m2 başına en düşük bedeli" satış fiyatı olarak gösterirseniz, dairenin satış fiyatını 200 bin lira olarak bildirebiliyorsunuz. Yani tapu harcında ödeyeceğiniz 40 bin liralık tutar, bu yöntem ile 8 bin liraya düşüyor. Ancak bu yönteme başvurduğunuz tespit edilirse ödemekten kaçındığınız ücretin daha fazlasını ceza olarak ödemek durumunda kalacaksınız.

"ÇOK CİDDİ CEZALARIMIZ OLACAK"

Tapuda konut rayiç bedellerinin düşük gösterilmesi konusunun Türkiye''nin kangren konularından olduğunu vurgulayan Nebati, "Konut fiyatlarının yükselmiş olması rayiç bedelleriyle gerçek fiyatlar arasındaki marjı çok genişletti. Bu konuda elimizde çok sağlam veriler var. Satıcı da alıcı da dikkat etsin. Bu kangrenin üzerinden gelecek çok ciddi bir çalışmamız var." ifadelerini kullandı. Nebati, söz konusu çalışmanın çok ayrıntılı olduğunu, onun için reform yapmak gerektiğini söyledi.











 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar