Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Erdinç Yapan

Erdinç Yapan

KALBURÜSTÜ

Takip Işığı

Perde açıldığında takip ışığının altında duran kişi seyircinin oyuna dair ilk temas kuracağı kişi olur.

Duyguların geçişini doğru bir şekilde vermesi gereken oyuncunun özellikle oyunun ilk dakikalarında hata payı yok denecek kadar azdır.

Takip ışığı üzerindeyken yapılacak hatalar oyunun seyri açısından pek de hoş karşılanmaz.

Çünkü perdenin gerisinde bekleyen ekip arkadaşların, taşlarını senin döşediğin yolun üzerinde ilerleyecek ve seyircinin oyunun sonunda mutlu bir şekilde salondan ayrılmasını sağlayacaktır.

Yaşamın tiyatroya benzetilme sebeplerinden biri de budur!

İlk çağlarda insanlar gündelik hayatlarındaki eylemlerini sergileyerek sahne sanatlarının kapısını aralamışken günümüz dünyasında oyuncular seyirciye kendisini beğendirebilmek adına çok daha fazla efor sağlamak zorunluluğu hisseder.

Çünkü seyircinin sahne sanatlarından olan beklentisi yıllar içerisinde artmıştır.

Temelde sesini en arka sıraya bile duyururken bu sırada karakterine yüklenmiş duyguları da onlara aktarabilen kişi en iyi oyuncudur.

Takip ışığını alan kişinin hareketleri daha çok dikkat çeker, başrol ışığı kendisine tutulmuş oyuncu tekstin gerekliliğini yerine getirirken içten içe büyük bir heyecan da yaşar.

Gündelik hayatında bu ışığı yakalamak isteyen kişinin sergilemesi gereken eforsa çok daha fazladır.

Çünkü bu ışığı gündelik hayatında yakalamayı başarmış kişinin kazanımları çok daha fazla olacaktır.

Işığın önemini ve sağlayacağı faydaları bilen insanın gözü hiçbir şey görmez, günden güne ışıkla daha fazla yıkanabilmek için önündeki tüm engelleri devirmeye başlar.

Işığa giden yolda gün geçtikçe daha fazla güç harcamaya başlayan insanlar zarar vermekten ve kendisinden daha alttaki insanları ezmekten zerre huzursuz olmazlar.

Takip ışığında aydınlanabilmek için konuya hâkim olmak gerekir, tiyatroda teksti bilmek ne kadar önemliyse gündelik hayatta da hâlihazırda sürdürdüğün işin inceliklerine dair bilgilerinin de sağlam olması gerekir.

Aksi takdirde sahne üzerinde birinden gelecek sufleyi beklerken bulabilirsiniz kendinizi, ya da iş yerinde birlikte çalıştığınız herkesi aşağılarken bir anda takip ışığının tepenizden kayıp gittiğinin farkına varabilirsiniz.

Takip ışığı her zaman için en dolu ve dikkat çeken kişinin üzerinde yanar ve onu sahne (hayatı) boyunca takip eder.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları