Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Erdinç Yapan

Erdinç Yapan

KALBURÜSTÜ

'SUS'TURUCU

Pandemi kara bir bulut gibi çöktü sanat camiasının üzerine, pek çok meslek zor koşullarda hayatta kalmak adına kendisine bir nefeslik boşluk yaratabilirken sanatçılar yasaklarla tamamen nefessiz bırakıldı.

Ve uzun bir aradan sonra sanatçının er meydanı sayılan platformlardan biri olan festivaller  yeniden yapılmaya başlandı ve 58. Altın Portakal ödül töreni büyük bir katılım ve enerjiyle gerçekleşti. Jüri üyeleri pek çok film arasından en güzelini bulmaya gayret ederken bu geceye katılan oyuncular da emeklerinin ödüllendirilmiş olmasının verdiği mutlulukla davete icabet etti.

Kırmızı halıda boy gösterdiler, kendilerine geceyle ilgili yöneltilen sorulara yanıt verdiler.

Ve sonra gecenin ilerleyen saatlerinde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü 'Zuhal' filmindeki rolüyle Nihal Yalçın'ın kazandığı açıklandı.

Yalçın'a ödülünü vermek üzere seçilmiş olan kişi milyonların "Çocuklar Duymasın" dizisinden Taşfırın tiplemesiyle hatırladığı Tamer Karadağlı'ydı.

Nihal Yalçın pek çok ödül töreninde olduğu gibi ilk olarak ödülünü almak yerine sahneye çıktı ve belki uzun zamandır içinde birikmiş olan bir heyecan patlamasıyla konuşmaya başladı. O sırada Karadağlı elinde ödülle onun arkasında kalmış bekliyordu.

Zaman geçip Yalçın daha hararetli bir şekilde konuşmaya devam ettikçe Karadağlı'nın jest ve mimikleri dikkat çekici bir hal aldı! Yaşanan durumdan duyduğu rahatsızlık net bir şekilde ortadaydı. Ancak bu sıkıntının yapılan konuşmanın içeriğine dair mi yoksa ayakta beklemekten yorulduğu için mi olduğu çok anlaşılamadı.

Karadağlı, biraz daha abartılı bir şekilde hareketlerde bulunduktan sonra elinde ödülle ileri çıktı ve konuşmasını sürdüren Yalçın'ın eline ödülü tutuşturdu.

Salonda alkış seslerinin yükselmesiyle birlikte Yalçın durakladı ve ardından yine konuşmaya başlayacaktı ki kendisine ödülün veriliş şekli kafasına takılmış olacak arkasını dönüp 'Bunu bana kim verdi?' diye sordu.

Karadağlı'nın kendisini göstermesinin ardından Yalçın bu defa tabir-i caizse o gündem yaratan soruyu sordu ''Artık 'sus'mu diyorsunuz?"

Tamer Karadağlı o ana kadar takındığı rahatsız tavırların nedenini açıklama fırsatı bulduğunda ise sadece, elinizde ödülle daha rahat ve etkili bir şekilde konuşursunuz şeklinde ifadeler kullanmayı tercih etti.

Günün sonunda uzun zaman sonra bir film festivaline katılmış ve törende zaten az sayıda adaylık alan kadınların sesini duyurma fırsatı bulmuş bir kadın oyuncunun susturulduğuna dair haberler yapıldı.

Yaşananlara hangi taraftan bakmak isteyeceğimiz bize kalmış çünkü Karadağlı'ya sahip çıkanlar da onu eleştirenler de bir hayli fazla…

Ama şu bir gerçek ki pek çok alanda kendisine konuşma fırsatı verilmeyen kadınların hak ettiği bir ödülü alırken dahi alttaki düşünce ne olursa olsun bir 'sus'turucuya ihtiyacı yok!  Çünkü her yetişkin ağzından çıkanların sorumluluğunu alabilecek olgunluğa ve hayat tecrübesine sahip…

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları