Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Erdinç Yapan

Erdinç Yapan

KALBURÜSTÜ

Suni adamlar geliyor

Modern zamanların belki de en heyecanlandıran buluşlarından biri robotlar olacak! Ama aklınıza mikserden hallice mutfak robotları gelmesin! Şu bilimkurgu dizilerinde ve filmlerinde gördüğümüz robotlardan bahsediyorum…

Kimi zaman dost canlısı bir arkadaş olarak karşımıza çıkarken kimi zaman da birilerini öldürmek için gelecekten gönderilen insansı makinelerden! Bu konuları yakından takip eden biri olarak Elon Musk'ın yaptığı açıklama beni fazlasıyla heyecanlandırdı.

Şimdiye kadar teknolojinin son derece hızlı gelişmesine rağmen robot teknolojisinde halen mimikleriyle dikkat çekmeye çalışan ya da ters takla attığı için gururlandığımız makinelerin çok ötesinde bir buluşun duyurusuyla karşımıza çıktı.

Musk'ın Teslabot adıyla piyasaya süreceğini iddia ettiği robot şimdiye kadar takip ettiğimiz teknolojilerin çok ötesinde bir duruş sergiliyor. Gerçekten de bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi görünen bu robotun prototipi Musk'ın iddiasına göre gelecek yıl karşımıza çıkacak.

Robotla ilgili müjdesini Tesla AI Day etkinliğinde açıklayan Musk, yapay zeka destekli bu üründe Tesla'nın Autopilot yazılımının kullanılacağını açıkladı.

Etkinlikte konuşan Elon Musk, geliştirdikleri insansı robot için "dostça olması ve insanlar için inşa edilmiş bir dünyada gezinmesi amaçlanıyor" ifadelerini kullandı. Ayrıca insanların olası bir tehlike durumunda Tesla Bot'u rahatlıkla devre dışı bırakabileceklerinin de altını çizdi.

Burada belki de en önemli detaylardan biri robotun rahatlıkla devre dışı bırakılma durumu…

Hayatımıza Karel Çapek'in  Rossum's Universal Robots adlı eseriyle giren robot kavramının Türkçe çevirisindeki karşılığı ise 'Âlemşümûl Sun'î Adamlar Fabrikası' olmuştu. Ben de geleceğimizde önemli bir yer tutacak olan bu makinelere dair yazımın adıyla bu çeviriye gönderme yaptım.

Ne kadar dost canlısı olurlar ve bizlere ne kadar süre hizmet etmeyi sürdürürler bilinmez ama 'Suni adamlar'ın emekleme döneminde Asimov'un robot yasalarından faydalanacağımız muhakkak!

Pek çok bilimkurgu filmine ilham olmuş bu kurallar vizyon sahibi yazarların da tıpkı bilim adamları gibi insanlığa sonsuz hizmetler sunabileceğinin kanıtı gibi…

Zaman, Jules Verne ve Isaac Asimov gibi yazarların yazıp çizdiklerini yaşama zamanı…

Biz hayatımıza girecek robotlara ev temizliği yaptırıp fırından sıcak ekmek aldırmanın hayallerini kurarken bazıları bu işin yasalarını yıllar öncesinden yazmış.

Ben de Asimov'un 'Robot yasaları'nı yazımın sonuna ekleyeyim ki yarın öbür gün dost canlısı robotunuz kontrolden çıkarsa ona sınırlarını hatırlatmanız kolay olsun…

0. Yasa: Bir robot, insanlığa zarar veremez veya hareketsiz kalarak insanlığın zarar görmesine izin veremez. (Bu yasa, sonradan "Sıfırıncı Yasa" olarak eklenmiştir.)

1. Yasa: Bir robot, 0. yasa ile çelişmediği sürece, hiçbir şekilde insan türüne zarar veremez veya hareketsiz kalarak zarar görmesine izin veremez.

2. Yasa: Bir robot, 0. ve 1. yasaları ile çelişmediği sürece, kendisine insanlar tarafından verilen komutlara itaat etmek zorundadır.

3. Yasa: Bir robot, 0., 1. ve 2. yasalar çelişmediği sürece, kendi varlığını korumak zorundadır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları