Staj ve çıraklık mağdurlarının durumu depremin ardından belli oldu!

Staj ve çıraklık mağdurlarının durumu depremin ardından belli oldu!
Meclis'e gelmesine günler kala Kahramanmaraş'taki depremler gerekçesiyle ertelenen EYT düzenlemesine dahil edilmeyen staj ve çıraklık sigortası mağdurları için izlenecek yol belli oldu.

Türkiye''de hayat Kahramanmaraş''ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin yarattığı yıkım ile durma noktasına geldi. 24 bin 617 can kaybının yaşandığı depremlerin ardından, ülke genelinde 1 haftalık milli yas ilan edilirken, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) de bir hafta süre ile çalışmalarına ara verdi. 

7 Şubat''ta TBMM Genel Kurulu''nda oylanması beklenen EYT düzenlemesi, bu erteleme ile birlikte ileri bir tarihe ötelenmiş oldu. 

EYT düzenlemesinde yer almayan, 8 Eylül 1999 tarihinden önce staj ya da çıraklık sigortası girişi olan vatandaşlar ise gelecekleri konusundaki belirsizliğin kaldırılmasını bekliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Uzmanı Onur Önal''ın açıklamaları sonrası şubat ayında Meclis''e gelecek torba yasa ile emekli olma hayalleri kuran staj ve çıraklık mağdurlarına kötü haber depremin ardından geldi.

STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARI KAPSAMA ALINMAYACAK!

Her ne kadar EYT düzenlemesine hali hazırda girmemiş olsalar da, birçok SGK uzmanı tarafından yapılacak düzenleme ile EYT kapsamına girmesine kesin gözüyle bakılan staj ve çıraklık mağdurları, yaşanan deprem felaketinin ardından düzenlemeden ayrı tutulacaklar. Depremin ardından sosyal medyada düzenlenen "EYT iptal edilsin" kampanyalarının  sonucunda, son aşamaya gelinen EYT düzenlemesinin iptaline yönelik bir karar alınmamış olsa da, EYT''de kapsam mümkün olduğunca korunacak ve herhangi bir genişleme yaşanmayacak. 

BÜTÇELERİ DEPREM BÖLGESİNE AKTARILACAK

Kulislerde konuşulan bilgilere göre, seçimlerden önce açıklanması beklenen staj ve çıraklık mağdurları için tasarıya dahil edilmesi hesaplanan bütçe, doğrudan doğruya deprem bölgesi harcamaları için düzenlenecek. Uzmanlar, şayet depremin birkaç ay önce yaşanmış olması halinde EYT tasarısının da onaylanmayacağını belirterek, hükümetin şu an için her türlü ek kaynak gerektiren teklife kapalı olacağının altını çizdi. 

EYT MECLİS''E NE ZAMAN GELECEK

TBMM''nin çalışmaları her ne kadar 14 Şubat''a kadar ertelenmiş olsa da, deprem bölgesindeki ölü sayısının her geçen gün artması, enkazların kaldırılamaması ve kriz sürecinin devam etmesi sebebiyle Meclis için ikinci bir erteleme kararı alınması söz konusu. Alınacak erteleme kararı, EYT''lilerin maaşını geciktirecek olsa da, hesaplanacak maaş tutarında bir değişiklik olmayacak. 

EYT, Meclis''ten hangi tarihte geçerse geçsin emekli olacak vatandaşların maaşları 1 Mart tarihinden itibaren hesaplanmaya başlanacak.

EYT İPTAL EDİLECEK Mİ?

Depremin ardından Twitter ve Ekşi Sözlük''te EYT tasarısının tamamen iptal edilmesi ve kaynakların deprem bölgesine aktarılmasına yönelik yoğun bir kampanya başlatılmış olsa da, hükümetin Meclis''e kadar getirdiği ve Plan ve Bütçe Komisyonu''nda kabul edilen tasarıyı bu noktadan geriye çekme niyeti bulunmuyor. 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar