En yetkili isim uyardı: Tapulu eviniz tehlikeye girebilir

En yetkili isim uyardı: Tapulu eviniz tehlikeye girebilir
Gayrimenkul satışlarında uygulanan %4'lük tapu harcını düşürmek için değerinin altında satış bedeli gösterenleri Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati uyardı ve tapularının tehlikeye gireceğini belirtti.

Türkiye''de yasaya göre konut satışlarında alıcı ve satıcı, söz konusu gayrimenkul değerini belirteren bu değer üzerinden devlete yüzde 4''lük bir tapu harcı ödemesi gerekiyor. 

Bedel, her ne kadar yasal olarak satıcı ve alıcı arasında ortaklaşa ödeniyor gibi gözükse de, gayrimenkul sektöründe çoğu zaman yüzde 4''lük bedeli konutu satın alan taraf tek başına ödüyor. İşte bu noktada, satıcı ve alıcı arasında anlaşarak devlete az ücret ödemek için rayiç bedel uygulamasına başvuruyorlar. 

RAYİÇ BEDEL NEDİR?

Satın alınacak konutun bağlı bulunduğu belediye, ilçe sınırlarındaki konutlar için ortak bir metrekare bedeli belirliyor. Bu durumda emlak piyasasında gerçek değeri 500 bin lira eden daireler de 5 milyon lira eden daireler de aynı bedel üzerinden hesaplanıyor. 

Satın alacağı dairenin gerçek bedeli çok daha yukarıda olmasına karşın, kendi aralarında anlaşan taraflar devlete kasıtlı olarak yanlış beyanatta bulunarak, satış bedelini düşük gösterme yoluna gidiyor ve bu sebeple ödenecek %4''lük tapu harcı da aşağı seviyelere düşmüş oluyor. 

EN YETKİLİ İSİM UYARDI: "TAPUNUZ TEHLİKEYE GİREBİLİR"

Yapılan bu dolambaçlı yöntemin hukuk dışı olduğunu hatırlatan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Bu bir kangren, bu kangrenin de üstesinden gelecek çok ciddi bir çalışmamız var" dedi. 

Daire satışlarında bakanlık yetkililerinin titizlikle söz konusu satışları incelediğini belirten Nebati, daha az tapu harcı ödemek için yanlış beyanda bulunanların çok ağır cezalara çarptırılacağını açıkladı. 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar