Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Erdinç Yapan

Erdinç Yapan

KALBURÜSTÜ

Sosyal çöküş

Ne zaman kendilerinden bahsetsek 'hayatımızın orta yerindeler', 'onlar can sıkıntımızı gideriyor', 'bizlerin sosyalleşmesini sağlıyor' gibi beylik laflar ederken buluyoruz kendimizi. Oysaki hayatımıza gireli çok da fazla olmadı.

Facebook kendisini geniş kitlelere pazarlayabilmek adına ilkokul arkadaşlarımızı bulmamızı sağlayan bir uygulamadan ibaretti. Ama kısa sürede tüm sosyal medya iletişimini bir şemsiye altında toplayarak tekelleşen bir dev haline geldi.

Durumun böyle olmasına aldırmadık çünkü aldığımız hizmette herhangi bir değişiklik görmedik, yine gezip tozduğumuz yerlerden fotoğraflar paylaşabiliyor ne yiyip içtiğimizin görselini anında iletebiliyorduk.

Sonra bir gün hizmet aldığımız sosyal medya mecraları bir anda bizleri terk etti. O sırada telefon ekranı yüzümüzde yeni paylaşımlar yapıyor ya da paylaşılanları beğenmeye çalışıyorduk.

Doğal olarak elimizden bir şey gelmediği için bekledik! Sonra biraz daha bekledik… Ancak yaşadığımız 'Sosyal çöküş' saatlerce sürünce ciddi endişelere kapıldık.

'Ya gelmezse!' dedik.

Çöküş sırasında telefonumuza düşen muadil uygulamaların mesajlarına bakıp onlara alışabilir miyiz diye düşündük. Dünya genelinde bir sorun yaşanıyordu ve konunun uzmanları bu tarz sorunların sıklıkla yaşanabileceğinden dem vuruyordu.

Nitekim kısa bir süre sonra yine benzer bir kesinti yaşandı. Bu defaki ilki kadar etkili olmasa da aklımızdaki soru işaretlerinin ve korkuların yeniden gün yüzüne çıkmasına neden oldu.

Yaşadığımız çöküşün tüm bu sosyal mecraların tek elde toplanmasının sonucu olduğunu düşünmek gerçekten çok acı.

Hepsi de reklam uğruna birbirinin içine entegre edilmiş programlar ve birinde gerçekleşen bir hata tüm diğer platformları etkileyebiliyor.

Bu firmalar satılırken ve tek bir elde toplanırken tek yaptığımız doğal olarak seyretmek oldu çünkü buna dair yapabileceğimiz bir şey yoktu. Biz sadece sonuçlarına katlandık ve geçen saatler içerisinde bir hayli üzüldük.

Bu çöküşü erkenden uykuya dalmak için kullananlar olduğu gibi süreç, bu işten para kazananlar için bir hayli sorunlu geçti.

İlerde bir zamanda dünyayı dev firmaların yöneteceği düşüncesi oralarda bir yerlerde bizleri bekliyor olsa da şu andaki gerçeklik gücün tek bir elde toplanmasının pek de keyifli sonuçlar doğurmadığını gösterdi.

Temennim yeni bir 'Sosyal çöküş' yaşamadan alternatifin bol olduğu bir dijital dünya!

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları