Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Erdinç Yapan

Erdinç Yapan

KALBURÜSTÜ

Satışa gelmeyin

Kimi satın almalar insanlık tarihi için son derece önemli dönüm noktalarının başlangıcı olabilir. Son zamanların belki de en dikkat verici satın almalarından birine Elon Musk imza attı. Çılgın bilimadamı ve yatırımcı olarak hayatımıza giren ve sadece imza attığı projelerle değil aynı zamanda farklı kişiliği ve açıklamalarıyla da insanları ikileme düşüren Musk, sosyal medyanın ele avuca sığmayan kuşu Twitter''ı satın aldı.

Özellikle Türkiye''de ''44 Milyar Dolar kaç Türk Lirası?'' şeklinde Google aramalarına vesile olan bu satışın arkasında nelerin yattığını önümüzdeki zamanlar gösterecek... Dışarıdan baktığımızda sadece bir alışveriş gibi görünen bu satış, aslında insanların özgür bir şekilde fikirlerini savurduğu platformlardan birinin daha şirket patronlarının eline geçtiğini gösterdi bizlere...

Bedava indirilen bir uygulama için 44 Milyar Dolar ödeyen Musk''ın bu satıştan nasıl bir fayda sağlayacağını önümüzdeki yıllarda göreceğiz. Kişisel verilerimizi bolca savurduğumuz sanal dünyada bir kanal daha şirketleşti.

İnternetin giderek şirketleşmeye doğru gittiğini görmezden gelemeyeceğimiz gibi bu tarz kanalların sahiplerinin politik çıkarlarıyla çatıştığında gerçek yüzlerini ortaya sermekten çekinmeyeceğini de bilmemiz gerekiyor.

Dünyayı küçücük bir yer haline getiren sanal dünyada Metaverse sıçramasını beklerken, bülbülün altın kafese kapatıldığını okumak bu konuyla ilgilenen ve sonuçlarının neler olabileceğini az çok kestiren pek çok insan için üzücü oldu.

Ekonomik ve teknolojik anlamda büyük devletlerin hemen her alanda kendi markalarını yaratmaya çalışmaları da işte bu satın almalar yüzünden önem taşıyor. Çin, sosyal medyanın önemli markalarına rakip olacak alternatifler üretmek konusunda son derece becerikli.

Whatsapp''ın yaptığı güncellemeyle bilgilerimizin yanlış ellere geçeceği korkusuyla Rus markası mesajlaşma platformu Telegram''a geçerken, Rusların başka ülkelere saldırmaya başladığında nasıl bir tavır almamız gerektiğini düşündük mü?

Teknolojinin nimetlerinden faydalandığımız yılların sonuna doğru gelmeye başladığımız şu günlerde dev şirketlerin sanal dünyanın köşe başlarına sahip olmak adına verdikleri büyük savaşlara tanıklık ediyoruz.

Biz Metaverse''den sanal tarla almanın peşinde koşarken dijital paralarla ve dev satın almalarla özel hayatımıza dair pek çok bilgi ve belge paylaştığımız sanal dünya dev bir şirket haline gelmekte.

Zengin olma hayalleri peşinde koşarken göz göre göre dolandırılmayı bile göze aldığımız sanal dünya, bizlerden yıllardır topladığı bilgilerle en büyük dolandırıcılığı zaten bir süredir yapıyor. Masum önermelerle neler satın alacağımıza karar veriyor, nerede yemek yememiz gerektiğini söylüyor, verdiğimiz konum bilgileri üzerinden bizlere en uygun tatil seçeneklerini bile sunuyor. İlerleyen yıllarla birlikte karar verme mekanizmamızın daha çok geliştiğini sanarken, daha özgür bireyler olduğumuzu düşünürken mağara devrindeki atalarımızdan bile daha aciz canlılar olma yolunda ilerliyoruz.

Bu defaki satışın adı Twitter oldu ve büyük ses getirdi. Zaman içerisinde pek çok önemli satış gerçekleşti ve halen gerçekleşiyor. Yapılan bu dev satışların içerisinde insanlığımıza ait önemli parçaların bulunduğunu da aklımıza getirmeli ve hayatımızın bu kadar kolay satışa getirilmesine ses çıkarmayı da bilmeliyiz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları