Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Erdinç Yapan

Erdinç Yapan

KALBURÜSTÜ

Sanatta küçülme

İnsana en çok dokunan sanat dallarından biri olan tiyatroyu 27 Mart''taki özel gününde yine cılız bir şekilde hatırladık. Pandemiyle birlikte sayıları bir elin parmağını geçmeyen birkaç özel tiyatro da kapısına kilit vurmuş ve seyircisiyle vedalaşmak zorunda kalmıştı. Buhranlı dönemlerimizin ilacı olan, duygularımızın en içten tercümanlığını yapan bu sanat dalı ne yazık ki bir türlü gereken ilgi ve alakayı göremedi.

Son zamanlarda temsillerde yer kalmadığı bilgisini paylaşıp övünürken, sahneleri artırmak yerine bu güzide sanat dalını virüsün kollarına teslim ettik. İki kalas bir heves yapılan bu sanat dalı varlığını sürdürebilmek ve seyircisiyle buluşabilmek adına dijitale yönelmeye çalışsa da ne yazık ki istediği verimi alamadı.

Mayasında insanı insanla ve insanca anlatma düşüncesi olunca ekranın soğukluğundan geçemedi bazı duygular...

Basılı gazeteler gibi şekil değiştirip dijital bir forma bürünüp bürünmeyeceği düşüncesi aklımızın bir yerlerini meşgul etmeyi sürdürürken kutladık 27 Mart''ı!

Sorunlarımızı dile getirmek için sarıldığımız, yüzümüze tutulan bir ayna gibiydi tiyatro sahnede devleşen isimleri izlerken hayal âlemlerine açılan kapılardan kafamızı uzatıyor ve biraz da olsa gündelik hayatın o karanlık ve karamsar renklerinden sıyrılıyorduk.

Pandemi döneminde sokağa inemedi tiyatro açık havaya çıkamadı var olan üç beş sahne de ne yazık ki kapandı.

Ülkenin siyasi jargonunda kötücül bir eylem olarak bolca kullanılsa da ''tiyatro'' doğru ve ehil kişilerin ellerinde çok iyi bir ilaç olabiliyor sorunlara...

Okulun haylaz öğrencilerini örnek birer isim haline getirebiliyor mesela... Temelde yaşadığı sorunun kendisini ifade etme güçlüğü olduğunu anlıyorsunuz sahnelediği ilk oyununda son derece başarılı bir iş çıkaran çocukları görünce....

Sevgisizliğin ve nefretin kök saldığı sosyal medya platformlarından çıkıp sanatla ve tiyatroyla uğraşılması gereken bir çağda yaşarken ne yazık ki kötücüllüğün ve yanlışın simgesi olarak ''tiyatro'' kelimesi kullanılır oldu.

Şimdilerde ''Metaverse''de nasıl sanat yapılır?'' tartışmaları sürüyor dijital sanat daha çok konuşuluyor... Belki pazarlama belki insanların bu mecraları büyük miktarlarda para kazanma alanı olarak görmesinden kaynaklı ilgi de görüyor bu konu başlıkları...

Ancak bu başlıkların altı dolmaya başladığında ne kadar ''sanatsal'' projeler ortaya çıkacağını göreceğiz! Halen yüzlerce yıl öncesinin sanat eserleri etrafında dolanan bireyler olarak yeni şeyler üretmek konusunda pek de başarılı olmadığımız ortada.

Belki de kanlı canlı bir şekilde sahneye çıkıp avazımız çıktığı kadar bağırmalı ve kendimizi ifade etmeliyiz. İçimize attığımız fikirleri dertlerimizle harmanlayıp izleyicilere yol göstermeli ışık tutmalıyız. Yaşanan sorunlardan kurtulmanın çaresini sanatta küçülmede değil daha fazla sanat merkezi açmakta bulmalıyız.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları