Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Erdinç Yapan

Erdinç Yapan

KALBURÜSTÜ

Sahte, ama değerli!...

Bir işin sahtesini yapmak asıl eserin sahibini yüceltir mi yoksa onun işini aşağılar mı tartışılması gereken nokta bu! 'Taklitler aslını yaşatır' sözünü hareket noktası alırsak Da Vinci imzası taşıyan Mona Lisa'nın taklitlerinin yüksek fiyatlara alıcı bulması sanat eserlerine bakış açılarını ve onlara yüklenen değeri değiştirecek cinsten…

Orijinaline çok benziyor olması sonuçta sahte olduğu bilinen bir esere yüzbinlerce dolar ya da euro ödenmesini nasıl haklı kılabilir insanın aklı almıyor. Son döneme damga vuran Mona Lisa sahtesi satışı 210 bin euro'ya gerçekleşti.

Yıllar geçtikte değerinden ve esrarından hiçbir şey kaybetmeyen Mona Lisa tablosu bir müze duvarında ziyaretçilerinin kendisini hayran hayran seyretmesi için beklerken bu eseri koleksiyonuna katmak isteyen sanat tutkunlarını tablonun sahtelerine hatırı sayılır paralar ödemesine yol açıyor.

Sadece bu yıl içerisinde iki tane taklidi satışa sunulan Mona Lisa tablosu, galerilerin kendileri için biçtikleri değerlerin bir hayli üzerinde alıcı buldu.

21 Haziran 2021 tarihinde gerçekleştirilen satışta,  dünyanın en ünlü tablolarından olan Leonardo Da Vinci'nin meşhur eseri Mona Lisa'nın bir reprodüksiyonu Christie's Müzayede Evi'nin düzenlediği çevrimiçi açık artırmada 3,4 milyon dolara satıldı.

Bu satışın yarattığı etki heyecanını kaybetmeden bu defa orijinal çalışmaya çok benzediği iddia edilen yeni bir Mona Lisa ortaya çıktı ve o da satışa sunuldu!

9 Kasım 2021 tarihinde gerçekleştirilen müzayede sonucunda Leonardo da Vinci'nin dünyaca ünlü tablosu Mona Lisa'nın replikası, Paris'te yapılan açık artırmada 210 bin Euro'ya (yaklaşık 2,4 milyon TL) alıcı buldu.

Sanat eserinin değeri ve anlamı arttıkça benzer kopyalar ortaya çıkmaya devam edecektir, diye düşünüyorum.  Mona Lisa'nın 17. yüzyılda yapılmış replikalarından biri 2019 yılında satışa çıkarılmış ve Paris'te yapılan açık artırmada 552 bin 500 euro'ya (611 bin 950 dolar) satılmıştı.

Sahtenin pek çok orijinal sanat eserinden daha değerli olduğu dönemleri yaşarken yaratım sancıları yaşayan yeni nesil sanatçıların belki de dönemin çok ünlü tablolalarının sahtelerini yapmaya çalışmalarını salık verebiliriz.

Baksanıza insanlar sahte eserlere böylesi paralar ödemeyi göze alırken yeni bir şeyler yaratmaya çalışmak anlamını yitirmiyor mu?

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları