Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Erdinç Yapan

Erdinç Yapan

KALBURÜSTÜ

Parayı veren tercihi alır

Market rafından herhangi bir ürün alıp da kasada parasını ödediğiniz sürece yaptığınız alışverişin sonuçlarına kimse karışmayacaktır. Satın aldığınız yumurtayı herhangi bir yemeğin içinde değerlendirmek ya da doğrudan tavada yumurta yapmak tamamen sizin tercihiniz olacaktır.

Ancak paranızı dünya çapında ses getiren ve milyonlarca insanı da şu ya da bu şekilde etkileyen bir oluşuma yatırdıysanız bu yatırımınızla ne yaptığınız son derece önem taşır. Yaptığı yatırımlar ve atılımlarla büyük bir saygı kazanan Elon Musk, ne yazık ki 44 milyar dolar vererek satın aldığı Twitter sonrası imajını zedelemiş görünüyor.

Harcanan milyarlarca dolar dünyanın kurtarılması için harcanmadığı gibi Musk''ın sonrasında attığı adımlar da tepki çekti. İşten çıkarmalar, çalışanlara gönderilen mektuplarla onları adeta kendi istekleriyle işlerini bırakmaya zorlamalar…

Twitter''ı doğru bir şekilde kullanmadığı için hesabı süresiz askıya alınan ABD eski başkanı Trump''ı yeniden mavi kuşun kanatları altına almak için açtığı anket…

Parasını verdikten sonra Twitter ile ne yapacağı Elon Musk''ı ilgilendirir deyip de kenara çekilemeyeceğimiz bir süreç yaşıyoruz. Twitter kullanıcıları şimdilerde alternatif bir uygulama arayışına girdi bile…

Bu da gösteriyor ki dijitalleşen dünyanın geniş katılımlarla kullandığı bu tarz programların satışı ve ardından yaşanması muhtemel süreçler yakından takip edilmeli ve sadece ''parası neyse verip aldım'' denmeyecek bir süreç işletilmeli.

Günümüzün her anında elimizin altında olan cep telefonlarının kullandığı işletim sistemleri de yarın öbür gün el değiştirirse ve sağladığı içerikleri ve bizden toplanan bilgileri yeni sahibinin önüne serilirse süreç nasıl ilerleyecek!

Milyonlarca insanın özel hayatına dair bilgiler sadece parasını verip şirketi satın aldı diye yeni bir patronun emri altına sunulması ve telefon kullanıcılarının yaşam tarzlarının, özel hayat bilgilerinin marketten yapılmış bir alışveriş nesnesi gibi parasını veren kişinin önüne serilmesi ne kadar doğru bir yol olacak.

Elon Musk belki de deneysel bir süreç işletiyor ve sevmediği bir uygulama olan Twitter''ı bitirmek için 44 milyar dolar verdi ve onun marka değerini sıfırlamak için akla hayale gelmeyecek şeyler yapıyor.

Sırf parası var diye Twitter''ı bitirme hakkını kişilerin tercihlerine bırakabiliyorsak hiç şüphesiz benzer durumları farklı uygulamalarda da görebiliriz.

Hayat, tercihlerimizden kazandığımız deneyimlerin toplamıysa eğer, bizim tercihlerimizin sahipleri 44 milyar doları verip böylesi geniş çaplı etkiler yaratan uygulamaları alan kişiler mi oluyor?

Yani aslında hayatta attığımız adımlarda özgür olduğumuzu sanırken her zaman için parası çok olanın bize sundukları kadar mı tercih şansımız?

Twitter''ın satışını ve yarattığı etkileri daha iyi okumalı ve süreci daha farklı bir gözle takip etmeliyiz. Sonuçta her satın almanın sonucunda üyelikten çıkıp kolayca geçebileceğimiz başka uygulamalar olmayabilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları