Nureddin Nebati uyardı! Bu hatayı yapanın tapusu elinden alınabilir...

Nureddin Nebati uyardı! Bu hatayı yapanın tapusu elinden alınabilir...
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, konutta fiyat ve rayiç bedel arasında bir usulsüzlük tespit edilmesi halinde çok ağır cezaların verileceğini açıkladı.

Konutta fiyat ve rayiç bedel farkına müdahale geliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, konutların gerçek satış bedelleri ile tapuda gösterilen bedeller arasında çok büyük farklar olduğunu aktararak "Bu bir kangren, bu kangrenin de üstesinden gelecek çok ciddi bir çalışmamız var" dedi. 

FIRSATÇILARA ÖNLEM ALINDI

Nebati, orta gelirli vatandaşa yönelik verilecek düşük faizli gelir ile konut kredileri kapsamında da konuşarak, ''Yeni Evim Projesi''nde fırsatçılara karşı her türlü tedbiri aldık. Fiyatlama kontrollerini yaptık, radarımız var, bizim risk analiz merkezimiz tüm verilere sahip, yanlış yapana gereğini yaparız. Vergi Denetim Kurulu gerekli çalışmaları yapar" şeklinde konuştu.

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı da konuya ilişkin milliyet.com.tr''ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Belediye rayiç değerleri ile tapuda gösterilen değerler arasında ülkemizde bir fark var. Bu özellikle bazı bölgelerde hatta arsa ve arazi türündeki taşınmazlarda biraz daha fazla. Tabi bu kısım kanuni bazı düzenlemelere ihtiyaç duyuyor. Tapu dairelerinde harca esas bedelin asgari tutarı taşınmazın belediyede gözüken rayiç değerine bağlıdır.

2023 yılında emlak vergi değeri yeniden değerleme oranının yarısı olan yüzde 61.46 seviyesinde artırıldı. Ama taktir komisyonu her 4 yılda 1 toplandığı için ara dönemlerde yeniden değerleme oranının yarısı oranında yapılan zam bu farkın açılmasına neden oluyor.

TAPUDA YÜZDE 4 BEDELİ UYGULANIYOR

Normal şartlarda, konut satışında daire bedelinin yüzde 4''ü tapu harcı olarak ödeniyor. Yasaya göre bu bedelin yarısını satıcı diğer yarısını ise alıcı ödemeli. Ancak çoğu zaman daireyi alacak taraf, tapu harcının da tamamını ödeyen taraf oluyor. Bu sebeple alıcı ve satıcı aralarında anlaşarak, söz konusu dairenin gerçek satış bedelini bildirmek yerine, gayrimenkulün bulunduğu ilçedeki metrekare başına minimum bedeli baz alarak daha düşük bir fiyat belirtiyorlar. Böylece devlete ödenecek vergi büyük oranda düşerken, tapu harcı da alacaklının cebinde kalmış oluyor. 

TAPUNUZ TEHLİKEYE GİREBİLİR

Tapu harç bedelinde gayrimenkulün gerçek değerinin gösterilmemesi durumunda çok ciddi yaptırımlar olacağı belirtilirken, birçok vatandaşın söz konusu yönteme başvurması halinde tapusunun tehlikeye gireceği aktarıldı. 

"SİSTEM DIŞI BIRAKILSIN" ÖNERİSİ

Regülasyonlar sadece gayrimenkullerin tapu harcı kısmı ile değil bedelin tahsil edilme yöntemleri, yetkisiz aracıların ortadan kaldırılması ve mal sahibi olmayanların verdikleri ilanların sistem dışında bırakılması gibi birçok düzenlemenin farklı kurumlar çerçevesinde yapılmasına ihtiyaç duyuluyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar