Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Erdinç Yapan

Erdinç Yapan

KALBURÜSTÜ

Mesaj dolu kahkahalar

Nasreddin Hoca''nın mesaj dolu fıkraları nesillerden nesile varlığını devam ettirirken içlerinde gizlenmiş hayata dair öğretiler gençlerin ihtiyacı olan her şeyi bünyesinde barındırıyor.

Belki de bu yüzden mizahın gücünü sindirmek isteyenler çıkabiliyor.

Şahan Gökbakar''ın gişe rekortmeni Recep İvedik filmleri serisinin 7.si her ne kadar bir dijital platform üzerinden seyirci ile buluşturulmuş olsa da verdiği mesajlarla büyük ses getirdi. Şimdiye kadar yaptığı mizahı mesaj kaygısı gütmeyen bir iş olarak tanımlayan Şahan Gökbakar, ülkenin içinde bulunduğu duruma dair mesaj vermenin en iyi yolunun mizahtan geçtiğini anlamış olsa gerek ki Recep İvedik serisinin son filminde gündeme dair önemli mesajlar içeren bir yapıma imza attı.

Çünkü yaşadığımız acıların bir kısmına merhem olmak adına mizahın gücünü kullanmak aslında yüzyıllardır yapılan bir şey…

***

Gülmenin doğal bir ihtiyaç olduğunu her ne kadar günümüzde unutmuş olsak da bunu bize hatırlatan bazı yapımlar da yok değil.

Verdikleri aranın ardından yeniden ekranlara dönen Güldür Güldür tam da bu konuda imdadımıza yetişiyor. Yıllar geçtikçe değişen ihtiyaçlarımız ve yeni nesil komedyenlerin sadece güldürmek amacını güttüğü bir ortamda bu yapım halen mesaj kaygısı güden skeçler yapmaya devam ediyor.

Hemen her hafta gündeme yönelik ciddi göndermelerin olduğu skeçlerle karşımıza çıkan Güldür Güldür ile bizlere mizahın ne kadar güçlü bir silah olduğunu gösteren Ali Sunal ve ekibi yıllar sonra izlendiğinde yine aynı çarpıcı etkiyi bırakacak göndermelere imza atıyor.

İşte burada Türk sinemasının en önemli isimlerinden Kemal Sunal''ı anmadan geçmemek gerek.

Kemal Sunal''ın bazı filmlerinin yayınlanmadığının bilmem farkında mısınız?

Yıllar öncesinde çekilmiş ve sadece güldürmek için çekildiğini düşündüğünüz o filmlerin mesajları öylesine güçlü ve öylesine zamansız ki halen bizleri yakalayabiliyor.

Usta ismin filmlerine baktığımızda günümüzün yönetim modeline yaptığı göndermeleri net bir şekilde görebileceğiniz yapımlar da mevcut.

Böylesine güçlü mesajlar taşıyan filmlerin başrol oyuncusu Kemal Sunal''ın oğlu Ali Sunal şimdilerde o meşaleyi taşımaya çalışıyor.

Çünkü Ali Sunal ve ekibi de biliyor ki sadece güldürmek amacıyla yola çıkan işlerin etkisi de bir gülücük kadar oluyor.

Sadece güldürmek üzerine kurulmuş bir oluşumun her toplumda karşılık bulması mümkün olmuyor. Özellikle de bizim gibi mizahın büyük kalabalıkları etkileme gücüne sahip olduğu toplumlarda mizahı sadece güldürmek için kullanmak son derece zor!

Önemli olan o kahkahaların arkasına gizlenmiş olan acı gerçekler ve bunların altını çizebilecek cesarete sahip olmak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları