Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Erdinç Yapan

Erdinç Yapan

KALBURÜSTÜ

Memleket 3. Sayfa

Önce işin tanımını yapmakla başlamak yerinde olacaktır. 3. Sayfa bir gazetecilik terimi ve habercilikte, adını aldığı gazetelerin üçüncü sayfasında yayınlanan ve ağırlıklı olarak, kaza, yangın, gasp, darp, cinsel şiddet, bıçaklama, adam yaralama, öldürme gibi adli olayları işleyen haberlere verilen addır.

Her akşam haberleri izlemek için ekran karşısına geçen milyonlarca insan bu haberlerle karşılaşıyor. Eskiden memleketin birkaç yerinden gelen bu tarz haberler bizi karşılarken şimdilerde ne gazetelerin 3. Sayfaları'na ne de ana haber bültenlerinin bir bölümüne sığıyor.

Hatta öylesine yoğun bir şekilde çevremizi kuşatmış durumdaki bu tarz haberler, öğlen kuşağı kadın programları bile bu tarz bir mantık üzerinden hareket ediyor. Sunucular bir cinayeti aydınlatıp stüdyodaki suçluyu polise teslim ediyor.

Şiddetin formu ekmek bıçağından samuray kılıcına doğru evrilirken ruhumuzun karanlığı da gün be gün artmakta...  Sanki birileri gazetenin 3. Sayfası'nı koparmış da memleketi buna sarmış gibi bir hâl var.

Yaşanan şiddetin pek çok türüyle karşılaşınca bunlara bakış açımız da değişmeye başladı. Bu kadar çok olunca kataloglama ihtiyacı içine girdik ve hayvana şiddet, çocuğa şiddet, kadına şiddet diye ayırdık. Sanki üst üste istiflerken karışmasın da aradığımız şiddeti kolayca bulup çıkaralım düşüncesiyle…

Oysa eskiden tüm bu olayları 3. Sayfa'da toplayabiliyorduk çünkü şiddetin kötü olduğunu biliyor ve bunun kontrol altına alınmaması halinde her canlının başına musallat olacağını düşünebiliyorduk. Ama kontrol altında tutmayı başaramadık…

Gündelik hayatın sancıları içerisinde para kazanmaya çalışan makineler haline geldik ve tek bir düşüncemiz olunca da cebimizi doyurmaya çalışırken ruhumuzu aç bıraktık. Bu açlık da her ne hikmetse kendisini 3. Sayfa haberleriyle doyurmaya çalıştı.

Her sorunun çözümünü şiddet uygulamakta bulmaya başladık işini yapmasını istediğimiz bir Taksicinin 'kafana sıkarım' tehdidini sineye çekmek zorunda kaldık.

3. Sayfa'ya sarılmış pompalı tüfeklerin nasıl mantar gibi çoğaldığına tanıklık ettik haber bültenlerindeki cinayet görüntülerini izlerken. 

Şiddet sergilemek günlük bir rutin haline gelmiş gibi…

Hani hep oradaymış da biz 3. Sayfa'da toplanmaya zorluyormuş gibi, çoğalmış ve şimdi önüne gelene patlıyor önüne geleni yakıp yıkıyor öldürüyor.

Freni boşalmış bir kamyon gibi herkes birbirine şiddet uygularken bu kabustan nasıl uyanacağız hiç bilmiyorum, ama tez zamanda şu memleketin üzerine sarılmış olan 3. Sayfa'yı yırtıp kültür sanat sayfalarına doğa sayfalarına keyif veren göğsümüzü kabartan zaferlerle dolu spor sayfalarına sarılalım.

Ruhumuza iyi gelen şeyler bulalım, adli olayların tarafı olmadan bir an önce eski saygılı ve huzurlu günlerimize dönelim.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları