Kas yapmak için artık et yemeğe ihtiyacınız yok.. Yapılan çalışma bunu ortaya koydu

Kas yapmak için artık et yemeğe ihtiyacınız yok.. Yapılan çalışma bunu ortaya koydu
Vegan beslenmeye ilişkin önyargıların başında sporcuların et yemezlerse kas kütlelerini artıramayacakları söylenirken, Journal of Nutrition’da yayımlanan araştırmaya göre bitki bazlı protein, hepçil bir diyet kadar kas yapımına destek veriyor.

Journal of Nutrition’da yayınlanan yeni bir çalışmaya göre, kas yapmak için et yemeğe ihtiyacın bulunmadığını açıkladı.

Exeter Üniversitesi ve Teksas Üniversitesi Tıp Şubesi’ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen çalışma, vegan bir diyetin, hepçil bir diyetle aynı ölçüde direnç eğitimini destekleyip desteklemediğini belirlemeyi amaçladı. Çalışmanın birinci aşaması için, 16 sağlıklı kadın ve erkek genç yetişkin, günlük tek taraflı bacak direnci egzersizinin yanı sıra, proteinin hayvanlardan veya yalnızca bitki bazlı kaynaklardan elde edildiği üç günlük bir diyeti tamamladı.

Kas yapmak ne kadar zaman alır?

İkinci aşamada, 22 sağlıklı kadın ve erkek genç yetişkin, hepçil veya bitki bazlı yüksek proteinli bir diyet tüketirken 10 haftalık, yüksek hacimli (haftada beş gün) progresif direnç egzersiz programını tamamladı. Kas kütlesi, aşamalar öncesinde, sırasında ve sonrasında değerlendirildi ve sonuçlar her iki grubun da aynı sonuçlara sahip olduğunu gösterdi. Bitki bazlı bir diyet uygulayan genç yetişkinler, antrenman sırasında hepçil bir diyet yiyenlerle karşılaştırıldığında kas hacmi, kas gücü veya kas lifi boyutunda önemli bir fark göstermedi.

BİTKİ BAZLI DİYET DE ETKİLİ

Araştırmacılar, protein kaynağının bitki bazlı veya hayvan temelli olmasına bakılmaksızın, yüksek proteinli bir diyet tüketen genç yetişkinlerin, eğitim sırasında kas yapımında benzer tepkilere dönüştüğü sonucuna vardı. Araştırmacılar, “Her iki grup da, çoklu kas gruplarının gücünü benzer derecelerde artırdı. Bu nedenle, yüksek proteinli bir vegan diyeti, yoğun antrenman sırasında optimal iskelet kası gelişimi için vegan olmayan diyetler kadar etkilidir” açıklaması yaptı. (ekonomim)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar