Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Erdinç Yapan

Erdinç Yapan

KALBURÜSTÜ

Kadının kafası yere düştü

Haftanın trajikomik sanat haberi Yunanistan'dan geldi. Milyonlarca insanın tablolarına hayran hayran baktığı Picasso'nun 'Kadının Kafası' adlı tablosunu 2012 yılında çaldıran Yunan yetkililer, tablonun yıllar sonra bulunmasının ardından başarılarını bir basın toplantısıyla sergilemek istedi.

Ancak ne olduysa bu sırada oldu ve onlarca basın mensubu karşısında sergilenmekte olan Picasso tablosu yere düştü.

Salonda yükselen şaşkınlık nidaları arasında tablonun zarar görüp görmediğini anlamaya çalışan basın mensuplarına ikinci şoku tabloyu çıplak elleriyle tutup kaldıran görevli yaşattı.

Tablonun yüzeyine zarar verip vermediğinden endişelenmeyen görevli son derece rahat tavırlarla tabloyu yerden aldı ve yeniden sergilenmek üzere yerine geri koydu.

Sanat çevreleri yapılan bu yanlışları kıyasıya eleştirirken sanatın beşiği sayılan Yunanistan'ın düştüğü bu durum son derece acı verici olarak değerlendirildi.

Geçen her seneyle birlikte değerine değer katan bu eserin gördüğü bu "saygısızlık" belki de yeni dünya düzeninin umursamazlığı olarak tanımlayabileceğimiz bir duruma işaret ediyor. Yeni sanat eserlerinin dijitalleştiği bir çağda halen elle tutulabilir böylesine eserlere sahipken onlara verdiğimiz değerin böylesine azalması pek çok sanatseveri hiç şüphesiz derinden üzüyor.

Bir tarihin çıplak eller üzerinden yerden kaldırılması günün sonunda tabloya zarar vermemiş olsa da böylesine sorumsuzca sergilenen bu eserin yırtılması ya da zarar görmesi durumunda neler olurdu düşünmek bile istemiyorum.

Sanatın her noktasında kadını görmek onun ilhamını hissettmek ne kadar güzel ve özelse ona dair eserlerin böylesine kötü muamele görmesi de bir o kadar üzücü…

Kadınların inanılmaz saldırılara uğradığı ve hayatını devam ettirmek adına her geçen gün daha da zorlandığı bir coğrafyada yaşarken kadına dair bir eserin böylesine muamele görmesi bir an için kadının tüm dünyada bir şeylere ulaşmak adına ya da değer görmek adına ne kadar zorluklardan geçmesi gerektiğini hatırlattı.

Coğrafyadan bağımsız olarak yağlı boya bir tablonun altında yatan hikayesiyle ona verilen değerle ve yüklenen anlamlarla devam ettirdiği yolculuğunda bugün yerlere düşmüş olsa önemli olan yerden kalkıp hakettiği yere konması…

 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları