Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Erdinç Yapan

Erdinç Yapan

KALBURÜSTÜ

İt iti ısırdı hayat kurtardı

Türkiye'de hayvan hakları yasası çıkacağına dair inançları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TRT1'deki canlı yayında bir gazeteci ile girdiği diyalog sonrası zedelendi.

Milyonlarca hayvansever, bir yandan can dostlarının 'mal' statüsünden çıkarılması adına çaba sarf ederken bir yandan da karşılarına çarşaf çarşaf çıkan 'saldırgan köpek' haberleriyle uğraşmak zorunda kalıyor.

Köpeklerin bir dost ve canlı olarak pek değerli olmadığı ama bir silah olarak boy boy haberlere konu olduğu bir çağda klişeleri yerle bir eden bir haberi görünce üzerine birkaç satır yazmak istedim.

"Köpeğin saldırısına uğrayan 3.5 yaşındaki çocuk ölümden döndü" haberini gördüğümde meslek icabı 'sadece başlığını okuyup yorum yapan insan' kalıbından kurtulmak adına haberin devamını da okumak istedim. Ve sanki pek de önemli değilmişçesine haberin içinde bir yerde çocuğu kurtaran cesur kahramanın bir başka köpek olduğunu okudum.

İşte o zaman 'İt iti ısırmaz' atasözü geldi aklıma… Birbirlerinin çıkarlarını kollayan insanların tasvir edildiği bu atasözü her ne kadar yaşanan bu olayı anlatmak için çok uygun gelmiyorsa da kelimenin anlamıyla baktığınızda bu hikayeyi çok farklı ve anlamlı kılıyor.

Düşünsenize küçücük bir çocuğa saldıran bir köpek ve çocuğun annesinin yardım çığlıklarına kulaklarını tıkayan insanlar… Tüm bu korku ve kargaşa arasında bir kahraman köpek…

Küçüklüğümde başrolünde kahraman köpeklerin olduğu diziler izlerdim şimdilerde ekranla buluşan yapımlarda böylesine naif işler görmüyoruz.

Gündelik hayatın her alanında olduğu gibi hayvanlara duyulan sevgide bile kutuplaştık! Bir kesim hayvanları ailesinin bir ferdi haline getirmişken bir başka kesim onları bir canlı olarak görmekten bile rahatsız oluyor.

İşte tam da bu sebeplerden dolayı haberimizin kahramanı 3.5 yaşındaki Yağız, kafası, kulağı ve kollarından yaralanıp hastanede kendisine 50 dikiş atıldıktan sonra bile yaşadığı travma kendisini kurtarmaya gelmeyen insanoğluna dair olacak! Kendisini saldırgan köpekten kurtaran bir başka köpeği ise hayatının sonuna kadar hatırlayacak.

Çünkü insanlık yıllar geçtikçe kötüleşirken, hayvanlar bu kirlenme arasında saflığını ve o ilk zamanlardaki doğallığını korumayı başarabiliyor.

Her ne kadar insanların tüm kirlenmişliğini Fabl adı altında hayvan hikayeleri üzerinden göstermeye çalışsak da itin iti ısırdığı bir dünyada insanın da insanı var olan kötülüklerine karşı uyarması ve iyilik adına adımlar atması şart!

İşte haberin devamını okumayı üşenenler için Yağız'ın nasıl kurtulduğuna dair o satırlar…

*Köpek, küçük çocuğu altına alıp ısırmaya başlarken, şoka uğrayan anne, bir yandan çocuğunu kurtarmaya çalıştı, diğer yandan da çevredekilerden yardım talep etti. Küçük Yağız, bu sırada başka bir köpeğin saldırgan köpeği ısırması sayesinde saldırının devamından kurtuldu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları