İstanbul'da yaşayanlar dikkat: 3 ilçe bu bölgeye taşınacak!

İstanbul'da yaşayanlar dikkat: 3 ilçe bu bölgeye taşınacak!
Türkiye'yi yasa boğan deprem sonrası gözler mega kent İstanbul'a çevrilirken, Ulusal Risk Kalkanı'nın ön toplantısı önceki gün Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde gerçekleştirildi. Toplantıya katılan uzmanlar olası deprem için risk analizi yaparken, bazı ilçelerin taşınmasında fayda gördüklerini de belirttiler. İşte detaylar...

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrası olası İstanbul depremi gündemden düşmüyor. Bu kapsam da tepkilerin odağı olan hükümet İstanbul için düğmeye basarken,  Ulusal Risk Kalkanı''nın ön toplantısı önceki gün Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi''nde gerçekleştirildi.

Akşam''da yer alan habere göre, toplantıya, jeoloji, sismoloji, şehircilik, inşaat, mimarlık, sosyoloji gibi alanlarda uzman ve bilim insanları katıldı.

GÜVENLİ KENTLERİN KURULMASI GÜNDEMDE

Toplantıya katılan bilim insanları, konunun cumhurbaşkanlığı düzeyinde ele alınmasının önemine işaret ederek, "deprem riskine ve zemine göre şehirleşmenin ve dönüşümün önemini vurguladıklarını, çalışmaların bu yönde olacağına yönelik bilgilendirme yapıldığını" belirttiler.

ESENLER''İN KUZEYİ SEÇİLDİ

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy: "Toplantıya 10 jeofizik ve jeolog uzmanı katıldık. Bizler Türkiye deprem bölgesi olduğunu tüm illerin risk altında olduğunu dile getirdik. Acil önlemlerle hasarı aza indirmemiz gerektiğini söyledik. Bu illerde 4 katı geçmeyecek evlerin, köylere ise tek katlı köy evlerinin yapılacağı belirtildi. Ayrıca yapılacak evler düz alanlar yerine yüksek yerlere ve fay hatta geçmeyen yerlere inşa edilecek. İstanbul''da yeni yerleşim yerleri yapılacak."

"Esenler''de bulunan askeri alanda kentsel dönüşüme başlandı. Bu alana 3 ilçenin taşınabileceği belirtildi. Haliç''in güneyi ve Silivri''ye doğru kesimlerde zemin koşullarına uygun yerler yapılacak. Zemine göre çalışmaların başlandığı konuşuldu. Toplantıda sadece depremi konuşmadık, kuraklık da konuşuldu. Bu yazın daha sıcak geçeceği, barajlarda yüzde 17 su kaldığı ve kuraklığın daha artacağı da dile getirildi."

MODEL İÇİN ''DOĞRU BİR BAŞLANGIÇ'' DENİLDİ

9 Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Nükhet Hotar: "Güvenli ve dayanıklı şehirler için aklın ve bilimin yolundan çıkılmamalı. Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli''ni son derece doğru bir başlangıç olduğunu düşünüyoruz. Ülke olarak büyük acı yaşadığımız bu dönemde Cumhurbaşkanımızın kentlerin geleceğine ilişkin yapıcı ve kucaklayıcı açıklamaları; insan odaklı vizyonu son derece değerliydi. DEÜ''nün bölgeden topladığı verileri ve yaptıklarını paylaşma fırsatı da bulduk. Deprem bölgesinde inceleme yapan hocalarımız, deprem riski ve senaryoları üzerine değerlendirme yaptılar. Hem çözüm önerimizi paylaştık hem de afete dirençli şehirlerin ve yapıların inşa edilmesinde bilimden yararlanılması gerektiğini vurguladık."

NACİ GÖRÜRDEN SEÇİMDE DEPREM HATIRLATMASI

Jeolog Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medyadan yaptığı çağrıda bugüne kadar siyasetten ''depremde can güvenliğimizi talep etmediğimizi'' söyledi.

Depremin siyaset üstü bir konu olduğunun altını çizen Görür, "Sizin ve çocuklarınızın depremde can güvenliğini hedefleyen plan ve projesi olmayan hiçbir partiye oy vermeyin dedim. Şimdi sınav zamanı. Seçimlerde partilerin ''Deprem dirençli kentler'' kuracağız vaadini verip vermeyeceklerini, bunun için ne kadar inançlı ve hazır olduklarını görmedikçe o partilere asla oy vermeyiniz. Bu kıstasa göre parti tercihinizi değiştiriniz" dedi.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar