Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Erdinç Yapan

Erdinç Yapan

KALBURÜSTÜ

Hayvansanız gelmeyin

Gezegende birlikte yaşadığımız diğer canlıların yaşam haklarına müdahale edeli çok zaman oldu. Hatta öyle uzun zaman önce girdik ki onların yaşam alanlarına pek çoğunun soyunu bile kuruttuk!

Kimi zaman yaşam alanlarının yakınlarına yerleşim alanları inşa ettik kimi zaman da acımasız bir şekilde avlanma hırsımıza kapıldık ve türünün son örneği olan canlıları öldürdük.

Haber merkezlerine düşen birkaç haberi görünce gerçekten de içim burkuldu! Nesli tehlikede olan hayvanları korumak adına çaba sarf eden bir avuç insanın çabası Türkiye sınırları içerisinde heba olup gitmiş!

Tabi ki benzer olaylar dünyanın pek çok yerinde yaşanıyor ve insanlar tüm acımasızlıklarıyla hayvanların neslini kurutmaya devam ediyor.  Ancak ben bizlere ders olması açısından yakınlarımızdaki kötü örnekleri bir araya getirmek istedim…

Bir yandan sokakta yaşayan canlılar için mamalar alıp onları ellerimizle beslerken bir yandan da yaban hayatı içerisinde varlığını sürdürmek isteyen canlılara reva gördüğümüz şeye bakın!

ŞAH KARTALI TÜFEKLE VURDUK!

Nesli tehlike altındaki şah kartal, Ankara'da tüfekle vuruldu. Bulgaristan'da kuş gözlemcileri tarafından GPS ile takip edilen şah kartaldan alınan sinyal Ankara'da durdu. Belirlenen koordinatlara giden ekip kuşu ölü buldu. Kuşun vücudunda onlarca saçma tespit edildi.

Popülasyonunun devamı için önemli olan dişi Vaşağı da öldürdük

Denizli'nin Çardak ilçesinde, tüfekle vurulmuş olarak yaralı bulunan ve tedavisi için Afyonkarahisar'a gönderilen vaşak öldü. Türkiye'de vaşaklar üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Dr. Deniz Mengüllüoğlu ise vurularak öldürülen vaşağın yeni erişkin dişi olduğunu belirterek, "Popülasyonun devamlılığını sağlayacak önemli bir bireyi kaybetmiş olduk" şeklinde konuştu.

7 YIL ARADAN SONRA ÜLKEMİZE GELMİŞTİ ONU DA VURDUK!

Bu da geçen yıldan bir haber!

Anadolu'da nesli tükendiği düşünülen ve 1912 yılında Kars'ta 2013 yılında da Konya'nın Karapınar ilçesi civarından görülen Yakalı Toy kuşu, 7 yıl aradan sonra bu kez Trabzon'da görülmüştü.  7 yıl sonra Trabzon'da göç yolunda iken yorgunluktan dolayı düşen ve 10 gün beslenen Yakalı Toy kuşu Yozgat'ta avcılar tarafından öldürüldü.

SADECE KARA HAYVANLARINI VURMADIK!

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, araç çayında nesli tükenmekte olan su samuru tüfekle vurulmuş halde ölü olarak bulundu.

Şüphesiz bu örnekleri ucuca ekleyip yaşadığımız trajedinin ne kadar büyük olduğunu daha da belirginleştirebiliriz. Keşke yazıp çizdiklerimiz ya da sözlerimiz hayvanlara da ulaşsaydı da onlara 'hayvansanız hele de soyunuz tükenme tehlikesiyle karşı karşıyaysa buralara gelmeyin' diyebilseydik!

Yazık ki böylesi insanlar olduğumuz için bir kez daha utandık!

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları