Hafize Gaye Erkan’ın ‘istifasının’ perde arkası ortaya çıktı: Mehmet Şimşek Erdoğan’a gitti ve…

Hafize Gaye Erkan’ın ‘istifasının’ perde arkası ortaya çıktı: Mehmet Şimşek Erdoğan’a gitti ve…
ABD merkezli yayın kuruluşu Bloomberg, Merkez Bankası Eski Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın ‘görevden affının’ perde arkasını kaleme aldı.

Eski Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın ani istifası ve ardında yatan nedenler hakkında çarpıcı iddialar ortaya atıldı.

Gazete Duvar'dan Ümit Akçay'ın aktardığına göre, ABD merkezli yayın kuruluşu Bloomberg, eski Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın istifasının perde arkasını kaleme aldı.

2024-gaye-erkan-aa.webp

Erkan'ın görevden ayrılmasına giden süreçte Maliye Bakanı Mehmet Şimşek gibi diğer 'ağır topların güvenini kaybettiğini' yazan Bloomberg, Erkan'ın ABD ziyaretine değindi.

"ÇATLAKLAR OLUŞMAYA BAŞLADI"

Erkan'ın yaklaşık 8 aylık görev süresinin sona ermesini 'çatışmaların ve boşa çıkan bir güç oyununun sonucu' olarak değerlendiren kaynaklar, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından geleneksel politikalara dönüşün dövizde düzensiz devalüasyon olasılığı riskini ortadan kaldırdığını ancak perde arkasında 'çatlaklar' oluştuğunu ifade etti.

Haberde, şu ifadeler kullanıldı: "Erdoğan'ın geçen mayıs ayında yeniden seçilmesinin ardından, geleneksel politikalara dönüş sırasında Şimşek'le birlikte Erkan'ın da övgüyle karşılanması, dövizde düzensiz bir devalüasyon olasılığı riskini ortadan kaldırdı. Ancak kaynaklar, perde arkasında Erdoğan'ın görevlendirdiği teknokrat grubunda henüz aylar geçmesine rağmen çatlaklar oluşmaya başladığını söyledi."

"TEKNOKRAT İMAJIYLA ÇELİŞTİ"

Erkan'ın seleflerine kıyasla daha fazla eleştirilmesi ve eksikliklerinin daha belirgin hale gelmesinin dikkat çektiğini belirten kaynaklara göre, Erkan'ın açıklamaları ve tutumları, önceki erkek başkanlara uygulanan muameleden farklıydı.

Erkan'ın aralık ayında Gazeteci Ahmet Hakan'a verdiği röportajı hatırlatan haberde, "Bazı hükümet yetkililerine göre, ev fiyatlarına ilişkin yorumu aşırı politik ve ekonomik liderliğin yansıtmak istediği teknokrat imajla çelişkili olarak yorumlandı" ifadeleri kullanıldı.

Erkan, bu röportajında İstanbul'daki yüksek kiralardan yakınmış ve "ev bulamadığı için annesine taşındığını" açıklamıştı.

1702242415028-mehmet-simsek-2.webp

YEREL SEÇİM DETAYI

Haberde ayrıca, Erkan'ın ABD ziyareti sırasında Para Politikası Kurulu içindeki gerginliğin doruğa ulaştığı ve Maliye Bakanı Şimşek'in Erkan'ın görevden alınması için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a baskı yaptığı iddia edildi. Ancak, krizin daha büyümeden önce yerel seçimlere kadar beklenmesinin planlandığı, ancak Erkan'ın istifasının bu planı bozduğu belirtiliyor.

Son olarak, Erkan'ın babasıyla ilgili ortaya atılan iddialar da haberde yer alıyor. İddialara göre, Erkan'ın babası tarafından işten çıkarılan bir Merkez Bankası çalışanı bulunuyordu ve bu durum da Erkan'ın görev sürecindeki gerginliklere katkıda bulunmuş olabilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar