Kars’ta ihracat arttı ithalat düştü

Kars’ta ihracat arttı ithalat düştü
Kars bölgesinde son dönemde ihracat rakamlarında artış yaşanırken, aynı zaman diliminde ithalat rakamlarında bir düşüş gözlemlendi.

TUİK Kars Bölge Müdürlüğü verilerine göre, Kars'ta ihracat Mart 2024'te önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,9 artarak 0,1 milyon dolar, ithalat ise yüzde 92,9 azalarak 0,02 milyon dolar oldu. Ağrı'da ihracat yüzde 23,7 artışla 3,1 milyon dolar, ithalat ise yüzde 99,1 artarak 23,9 milyon dolar seviyesine ulaştı.

Iğdır'da ihracat yüzde 36,3 artışla 9,0 milyon dolar, ithalat ise yüzde 190,5 artarak 4,6 milyon dolar oldu. Ardahan'da ihracat yüzde 26,6 artışla 0,5 milyon dolar, ithalat ise yüzde 95,4 artarak 0,01 milyon dolar seviyesine yükseldi. Türkiye genelinde ise Mart ayında ihracat yüzde 4,1, ithalat ise yüzde 6,3 azalış gösterdi.

İTHALAT NEDİR?

İthalat, bir ülkeye yabancı menşeli mal veya hizmetlerin girişini ifade eder. Başka bir deyişle, bir ülke sınırları içine dışarıdan mal veya hizmet getirilmesi ve bu ürünlerin satın alınması işlemidir. İthalat genellikle yerel üretimin yetersiz olduğu veya belirli ihtiyaçların karşılanması için dışarıdan mal getirilmesi gerektiği durumlarda gerçekleşir.

Ülkeler arasında ticaretin önemli bir parçası olan ithalat, ekonomik büyüme, tüketici ihtiyaçlarının karşılanması ve çeşitlilik gibi pek çok faktörü etkileyebilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar