Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Erdinç Yapan

Erdinç Yapan

KALBURÜSTÜ

Fosil beyinliler

Milyonlarca yıl önce dünya üzerinde yaşamış olan en güçlü canlıların şimdilerde yeniden gündemi meşgul ediyor olmaları onların heybetli etkilerinin sürmesinden midir bilinmez ama Türkiye gündemi bir süredir dinozorları tartışıyor.

En yırtıcı ve korkutucu avcıların dünya üzerinden bir göktaşı nedeniyle yok olup gittiği kabul görüyor olsa da filmler ve hareketli robot maketleri üzerinden aramızda yaşamaya devam ediyorlar. Onlarca tür arasından kendinizle bağ kurabileceğiniz bir dinozor mutlaka bulabilirsiniz.

İsterseniz apartman boyunda otobur bir dinozor olun isterseniz de sadece birkaç metre boyunda son derece yırtıcı bir Velociraptor... Şüphesiz hangisine gönül vermiş olursanız olun yine de dinozorların efendisi T-Rex''e bir saygı duruşunda bulunmamak olmaz!

İşte yaşadıkları dönemi böylesine şekillendirmiş canlılardan bahsediyoruz... Tabii ki yok olmalarının üzerinden milyonlarca yıl geçmiş olmasına rağmen yapılan kazılarda ortaya çıkan kemikleri bizleri halen heyecanlandırıyor. Hatta kimi zaman yeni bir türe de rastlıyoruz...

Ama hiçbir buluş ya da tartışma bir süredir gündemimizi meşgul eden pahalı ve plastik dinozorlarımız kadar ilgi görmüyor. Bir ''Jurassic Park'' hayaliyle çıkılan yolun plastik dinozorlarla örülü duvarlarının ardında yaşananlar ortaya çıktıkça işin rengi de sürekli olarak değişiyor.

Besin zincirinin üst sıralarında yer alan bu yırtıcılar atıl durumdaki parkın plastik mezarlığında çürüyor... Bulunan kemiklerinden bile daha pahalıya satın alınmış bu dev plastikler o zamanki korkutuculuklarından bir hayli uzakta.

Onların şimdilerde tek korkutucu yanları kendilerine harcanmış olan paralar...

Sağlığa zararlı plastik hayaller kurmak yerine belki daha eğlenceli ve kanlı canlı aktivitelere yönelmek gerek... Sanat parkları kurmak gerek belki... Çocukların gelişime ve her türlü bilgiye açık zihinlerini plastiklerle değil de daha eğlenceli aktivitelerle doldurmaya çalışmak gerek...

Çocukluğumdan hatırladığım en son ve keyifli dinozor figürü hiç şüphesiz ''Denver'' adlı çizgi film kahramanıydı. Gerek müziğiyle ve gerekse eğlenceli konusuyla dinozorların aslında o kadar da hantal ve korkutucu olmadığını göstermişti.

Gerçekten insanları eğlendirmek amacıyla bir park açılacaksa bol plastik değil de bol eğlence ve eğitsel materyalle dolduralım.

Yerinde ve görerek öğrenmenin en etkili silah olduğu gerçeğinden hareket ederek yeni neslin işini zorlaştırmayalım.

Dinozorların fosillerini müzelerde ziyaret etmeye devam edelim ama aramızdaki fosil beyinlilerden kurtulmaya çalışalım.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları