FED'den son 28 yılın en sert kararı...

FED'den son 28 yılın en sert kararı...
ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 1,50-1,75 aralığına yükseltti. Fed 28 yılın en yüksek faiz artışını gerçekleştirdi.


ABD Merkez Bankası (FED), piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Fed faizi 75 baz puan artırarak yüzde 1.50’ye yükseltti.

Böylelikle FED 1994 yılından bu yana en sert faiz artışını gerçekleştirmiş oldu. Karar metninde FED, yüzde 2''lik enflasyon hedefine dönme konusunda güçlü bir taahhüde sahip olduğuna vurgu yaptı. Faiz oranı 75 baz puan artışla yüzde 1,50-1,75 seviyesine çıkmış oldu.


DOLARDA SON DURUM

Karar öncesinde düşüşe geçen dolar/TL kuru, karar sonrasında 17.26/17.28 TL arasında hareket etti. Ons altın fiyatı ise şu sıralar artı bölgede 1819 dolardan değerleniyor. Gram altın fiyatında da dolar kuru ve ons altın tarafında kayda değer değişiklik olmadığı için 1010 TL seviyeleri korundu.

FED BAŞKANI POWELL''DAN ARTIŞ SİNYALİ

Fed Başkanı Jerome Powell, FED''in politika faizini 75 baz puan artırmasının ardından basın toplantısı düzenledi. Yüksek enflasyonun neden olduğu zorluğun farkında olduklarını belirten Powell, "Enflasyonu düşürmeye büyük önem veriyoruz ve bunu yapmak için hızla hareket ediyoruz." dedi.

Powell, fiyat istikrarını yeniden sağlamak için gereken kararlılığa sahip olduklarını vurgulayarak, ABD ekonomisinin son iki buçuk yılda çok şey yaşadığını ve dirençli olduğunu kanıtladığını kaydetti.

"ARTIŞLAR UYGUN OLACAKTIR"

İş gücü piyasasının son derece sıkı ve enflasyonun çok yüksek olduğuna işaret eden Powell, herkese fayda sağlayan güçlü bir iş gücü piyasasının sürekliliği için enflasyonun düşürülmesinin önemli olduğunu dile getirdi.

Powell, "Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) politika faizi oranını 75 baz puan artırdı ve bu oranda devam eden artışların uygun olacağını tahmin ediyor." diye konuştu.

Fed Başkanı Powell, bankanın bilançosunun boyutunu önemli ölçüde küçültme sürecinin de devam ettiğini belirtti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar