Altın fiyatları için çarşamba gününe dikkat! Her an her şey değişebilir

Altın fiyatları için çarşamba gününe dikkat! Her an her şey değişebilir
Altın ve dolar fiyatları ABD'de geçen hafta açıklanan enflasyonun beklentileri aşmasının ardından bu hafta çarşamba günü açıklanacak ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikası kararlarına odaklandı.

ALTIN FİYATLARINDA 'ÇARŞAMBA' KORKUSU

Altını olanların gözü çarşamba günü Fed''den yapılacak faiz açıklamasına çevrilmiş durumda. Uzmanlar çarşamba günü altın fiyatlarında önemli bir dalgalanma beklediklerini belirterek, yatırımcıları sakin olmaya çağırıyor.

Altın fiyatları son üç haftadır 1.850 dolar civarında seyrediyordu. Cuma gününün başlarındaki yoğun satış baskısından sonra destekten seken sarı metal dramatik bir toparlanma yaşadı. Ancak altının ons fiyatı yeni haftada yüzde 1''e yakın gerileyerek 1853 dolardan değerleniyor.

20 Aralık öncesi 1062 liraya yükselerek tüm zamanların zirvesine yerleşen gram altın ise geçtiğimiz hafta 1000 TL kritik sınırının üzerine yeniden çıkmıştı. Yeni ekonomi programlarının açıklanmasıyla dolar/TL kurundaki kısa süreli düşüş sonrası bu seviyenin altına çekilse de kalıcılık sağlanamadı. Altının gram fiyatı 13 Haziran Pazartesi gününe yükselişle başladı. Ons altındaki sakin seyre rağmen dolar kurundan destek bulan gram altın 1029 liradan güne başlamasının ardından şu sıralar 1030 liradan alıcı ile buluşuyor.

“ALTIN TAM OLARAK OLMASI GEREKENİ YAPIYOR”

Altın fiyatlarına ilişkin tahminler araştırılırken RJO Futures kıdemli piyasa analisti Bob Haberkorn değerli metal için şu değerlendirmeyi yaptı:

“Altın tam olarak olması gerekeni yapıyor. Yatırımcılar bir kez daha altına enflasyon riskinden korunma ve güvenli liman varlığı olarak bakıyorlar. Piyasa, Federal Rezerv’in enflasyonu dizginlemek için yapabileceği hiçbir şey olmadığını anladı. Fed’in faiz oranlarını yükseltmeye devam etmesi olası. Ancak, bu da, hiçbir yerde enflasyonu karşılayacak kadar yüksek olmayacaklar. Bu ortamda, gerçekten istediğiniz altındır.”

YIL SONU ALTIN TAHMİNLERİ

Citi analistleri de, yüksek volatilite ve stagflasyon korumalarının muhtemelen desteği yaklaşık 1.800 dolarda destekleme beklentisinde. Bununla birlikte, 6-12 aylık sarı metal tahminlerini 1.900 dolarda tutuyorlar. Metals Focus’taki danışmanlar, çeşitli nedenlerle değerli metal talebinin düşeceğini öngörüyor. Nedenler arasında koronavirüs ve ekonomik yavaşlamayla Çin’deki zayıf mücevher satışları ve bireysel yatırımlar yer alıyor.

Grup, yıllık Gold Focus raporunda ise, “Politika oranları yükselirken ve enflasyon düştükçe, ikinci yarıda reel faizlerin ve getirilerin önemli ölçüde artmasını ve altın fiyatı üzerinde baskı oluşturmasını bekliyoruz” dedi. Gold Focus, 2022’de altın fiyatının ortalama 1.830 dolar olacağını öngörüyor. Yani geçen yılki 1.799 dolarlık tahminden yüzde 1,7 artış gerçekleştirdiler.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar