Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Erdinç Yapan

Erdinç Yapan

KALBURÜSTÜ

Farkı fiyatı

Etiketler son zamanlarda bizleri birbirimizden uzağa iten, zenginle fakirin arasını daha da çok açan kağıt parçaları görevini görüyor.

Aslında sosyal medyada paylaşılan videolar sadece buz dağının görünen yüzü! Birkaç çalışan kendilerine verilen ve üzerinde fiyatlar yazan kağıtları değiştirip değiştirip duruyor.

Sosyal medya paylaşımlarında marketlerdeki ürünlerin etiket değişimlerine tanıklık ediyoruz ve yapılan zamların fazlalığı karşısında zaman zaman ağzımızı bile bozuyoruz.

Ufak tefek zamlanan ürünleri gözümüz görmüyorken, bazı videolarda fiyatı bir anda üç kat artan ürünlere tanıklık ediyoruz.

Seversiniz sevmezsiniz ama her ne olursa olsun etiketine bakmadan da almazsınız.

Çok zengin olsanız bu defa ürünün yıkanabildiğini ya da kuru temizlemeye göndermek gerektiğini öğrenmek için bakarsınız.

Etiketler içinde yaşadığımız durumu çok iyi özetleyen birer kitapçık gibi…

Çok kısa yazılmış ama derinden etkileyen şiirler gibi… Özlü sözler gibi… Kıssadan hisse… Artık ne derseniz deyin ama böylesine hızlı bir şekilde değişen etiketler bizlere bir şeyler anlatıyor bence…

Peki ya mecazi anlamda kullandığımız etiketler!

Derdini şu ya da bu şekilde anlatmak isteyenlere yapıştırılan, onları toplumdan soyutlamak ve söyledikleri sözlerin altını boşaltmak için kullanılan etiketler…

Aslında temel olarak alım gücümüzün günden güne eridiğini gösteriyor ama bir yandan da 40 yıl hatırı olan kahve gibi bir ürünün bir anda nasıl bir fiyat artışına uğradığına tanıklık ediyoruz.

Malların üzerine yapıştırılan etiketler onların ne kadar zamlandığını ve her geçen gün ulaşılmaza doğru gittiğini gösterirken kişilere vurulan mecazi etiketler de aksine değersizleştiriyor.

Hayvanlara şiddet vakalarının hızla paylaşılmasını ve suçluların kısa sürede yakalanmasını sağlayan sosyal medya son zamanlarda farklı bir görev üstleniyor.

Bu değişimi sadece izleyen bizlerin yapabileceği pek de bir şey yok. Sonuçta o ürünü çok daha değerli hale getirmiyor mu değiştirilen bunca etiket? Bir süre daha bu tarz etiket videoları izlemeye devam ederiz. Ondan sonra gündem yine değişir.

Kimi zaman bunun adı çamur at izi kalsın oluyor, kimi zaman fişlemek… Temelde sevmediğimiz insanlara da etiket vurmaktan geri durmuyoruz.

Değerini belirleyen biz olduğumuz sürece mutlu da oluyoruz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları