Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Erdinç Yapan

Erdinç Yapan

KALBURÜSTÜ

'Etkili mesaj'

Sanatçıların topluma örnek teşkil etmesi gerektiğine dair inanış son yıllarda pek kabul görmese de ünlü isimlerin sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlara gelen yorumlara ve aldıkları beğenilere bakınca kalabalıklar için rol model oldukları ortada…

Buradaki püf noktası taklit edeceğimiz örneğin doğru olması! Sırf ünlü olduğu için kendimize rol model aldığımız kişi bizi hiç de istemediğimiz biri haline çevirebilir.

Hayatta önemli adımlar atarken yanlış yapmamak adına, çevremizdeki örneklere bakma gereği hissedebiliriz. Bazı hataların dönülemez olduğu gerçeğinden hareketle, çevremizdeki doğru olduğuna inandığımız örnekleri taklit etmekte çoğu zaman bir yanlış yoktur.

Durum böyle olunca da onların kitlelere doğru mesajlar vermesi büyük bir önem taşıyor. Son dönemin popüler isimlerinden biri yaşanan orman yangınlarında yaptığı paylaşımlarla dikkat çeken Şahan Gökbakar oldu.

Kendisini takip eden hayranlarıyla yoğun bir etkileşim içerisinde bulunan ünlü ismin, yangın konusunda attığı tweetler ve insanları organize etme çabası taraflı tarafsız pek çok kişinin beğenisini topladı.

Yaşanan süreçte yangınla mücadele konusundaki yetersizliğimizi de ortaya koyan Gökbakar, geçen seneki orman yangınlarından ders aldığımızı da göstermekten geri durmadı ve yangın söndürme uçaklarının sayısının artmasına duyduğu minneti de gösterdi.

İşte tam da bu yüzden, yüz binleri etkileme ve onların hayatına dokunma becerisi olan ünlü isimlerin attıkları adımlarda biraz daha dikkatli olması gerekiyor. Sadece birkaç satır sözcük üzerinden kitleleri etkileme becerisine sahip isimlerin, adımlarını atarken iki kez düşünmeleri gerekiyor.

Yeniden pandeminin etkilerini hissetmeye başladığımız şu günlerde, aşıyla ilgili son derece olumsuz paylaşımlarda bulunan Yıldız Tilbe, bu çıkışlarını yine sosyal medya üzerinden yapmış ve aslında ifade özgürlüğünü kullanırken kendisini örnek alan kimi isimlerin de sağlıklarıyla oynamıştı.

Her ne kadar Yıldız Tilbe de herkes gibi ifadelerini özgürce açıklama hakkına sahip olsa da örnek olduğu kişilerin hayatlarında nasıl etkiler yarattığını da düşünmesi gerekiyor. Hiç olmasa bile, kafasında aşıya dair sorular olan birini, aşı olmama yönünde etkileyebileceğini de düşünmek gerek.

Doğru etkiyi yaratabilmek adına konuya hâkim olmak büyük önem taşıyor. Bilip bilmeden dalınan mecralarda söz söylemek her ne kadar bireysel kararlar bazında büyük bir tehlike taşımasa da böylesine etki alanı geniş kişilerin yapacakları yanlışlar, yıpratıcı sonuçlara yol açabiliyor.

''Etkili mesaj'' konusunda sadece ünlülere yüklenmek de haksızlık olur! Şimdilerde ekonomi konusundaki paylaşımlarıyla öne çıkan çok sayıda isim var. Gün içerisinde onlarca paylaşımda bulunan bu isimler mesajlarının altına ''yatırım tavsiyesi değildir'' yazarak açıklamalarına dair sorumluluk kabul etmemekle birlikte, takipçilerinin gözünde çok farklı bir yerde bulunuyorlar.

İşte tam da bu yüzden takipçi sayısı arttıkça verilen mesajın etkisinin de büyüdüğünü fark etmeli ve paylaşımları buna göre yapmalıyız.

Son dönemin en etkili iletişim araçlarından birini dikkatli bir şekilde kullanmalı ve bunun yaratacağı sonuçların en azından bir kısmının sorumluluğunu üzerimizde taşımalıyız.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları