Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Erdinç Yapan

Erdinç Yapan

KALBURÜSTÜ

Erken farkındalık

Tıp penceresinden baktığımızda ne kadar da önemli bir kavram! Düşünsenize belki de sizi hayattan koparacak çapta önemli bir hastalığı erken farkındalık sayesinde daha başlangıç aşamasındayken yok etme şansı buluyorsunuz…

Bunun gündelik hayattaki karşılığı da sanırım yılanın başını küçükken ezeceksin atasözü...

''Bir tehlike varsa büyümeden önce önüne geçilmeli ve önlem alınmalıdır. Karşınızdaki düşman güçlenerek size zarar verecek bir hale gelmeden önce müdahale edilmelidir'' anlamı taşıyan bu atasözü görüldüğü gibi tıpkı sağlık alanında olduğu gibi bizlere gündelik hayattaki sorunlarımızla baş etme adına bir rahatlama sağlıyor.

Olacakları doğru tahmin etmek önceden kestirmek ne kadar mümkün bilinmez ama yayılan sinyalleri doğru izlemek bu konuda büyük önem taşıyor.

Çevremizde olan biten her şeyin planlı bir şekilde ilerlediğini düşünürken, kahvelerde ''büyük planın parçası'' sohbetleri ederken neden erken farkındalık gösterip de gereken önlemleri almıyoruz doğrusu son derece hayret verici bir durum...

Yaşanılan her türlü felaketi şu ya da bu şekilde deneyimleyen bir coğrafyada yaşarken neden hayat için gerekli şeyler depolanmaz neden bolca üretilmez ve neden her türlü krizin bedeli halka ödetilir?

Yağ almak için birbirini ezen insanların videosunu izleyince erken farkındalığın önemini bir kez daha anladım. Ayçiçek tarlalarının içine ekilen fabrikaları ya da binlerce blokluk konutları getirdim aklıma...

Konuya bir doktor hassasiyetiyle yaklaşsaydık mesela belki yağ için birbirimizi ezmek zorunda kalmazdık! Kıtlığın konusu açıldığında bile böylesine saldırganlaşırken gerçekten böylesi bir durumla karşı karşıya kaldığımızda neler yapabileceğimizi düşünmek korkuya kapılmama neden oluyor!

Dünya üzerindeki yaşamı erken farkındalık sayesinde kurtarabiliriz diye düşündük… Bilim adamları bizi bekleyen felaketler konusunda uyardı ama yine de göz göre göre suların tükenmesini, ağaçların ölmesini, havanın kirlenmesini ve kutupların erimesini bekledik.

Her zaman işin dönülmez noktaya gelmesini bekliyor ve sonra harekete geçiyoruz ''erken farkındalık'' kavramını ve önemini biliyor ancak bunu hayatımızın neredeyse hiçbir alanında ön plana koymuyoruz.

Belki de pek çok şeyi erken fark ediyor ama harekete geçmekte geç kalıyoruz…

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları