Erdoğan'ın paylaşımında staj detayı! EYT'de kapsam genişliyor mu?

Erdoğan'ın paylaşımında staj detayı! EYT'de kapsam genişliyor mu?
28 Şubat'ta Meclis'ten geçen EYT düzenlemesine dahil edilmeyen staj ve çıraklık mağdurları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma verilen bir yanıt ile yeniden heyecanlandı.

Gülsüm Hülya Sundu / Günboyu

Çoğunluğu meslek lisesi ve çıraklık okullarından mezun olan kişilerden oluşan ve 8 Eylül 1999 tarihinden önce staj yapmış 250 bin vatandaş, EYT düzenlemesinin kapsamına dahil edilmeleri için adeta gün saymakta.

Seçime haftalar kala Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın emekli ve asgari ücretlilere zam haberlerini duyurması, elektrik ve doğalgaz faturalarında indirime gidildiğini ilan etmesi gibi gelişmelerin ardından, stajyerler iyi haber sırasının kendilerine gelmesini bekliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçmiş dönemde stajyerler için emeklilik kapısını kapatan açıklamalarda bulunmasına karşın, son dönemde kendisine yöneltilen staj sorularına yanıt vermekten kaçınmasıyla dikkat çekmişti. Bu gelişmelerin ardından birçok gazeteci, AKP iktidarının başlangıçta staj düzenlemesine sıcak bakmamasına karşın, seçim anketlerinde istenilen sonuçların yakalanmamasının ardından yeni bir çalışmaya gidilerek stajyerlerin emekli edilmesini planladığını iddia etti.

"SIRA STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARINA MÜJDENİZE GELDİ"

Buna karşın, sürecin ilk gününden bu yana staj ve çıraklık mağdurlarının kesinlikle emekli edileceğini söyleyenler de bulunuyor. Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Önal, Türkiye Büyük Millet Meclisi''ne (TBMM) gelecek 2. torba yasa ile EYT''de kapsamın genişleyeceğini beliritrken, seçim öncesi çalışmalarını durduracak Meclis''in mutlaka bu konuyu kararlaştırarak faaliyetlerini sonlandıracağını iddia etti.

Bu gelişmelerin ardından, akşam saatlerince Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın Twitter hesabından yaptığı bir paylaşım ve bu paylaşıma Önal tarafından verilen yanıt, emeklilik hayali kuran stajyerleri yeniden heyecanlandırmaya yetti.

Erdoğan, yaptığı paylaşımda "Biz verdiği sözü göreve gelince unutanlardan, sandık ufukta görününce vaat bohçasını açıp seçim sonrası üzerine yatanlardan değiliz. Biz sözüne, kavline sadık, vaatlerinin arkasında duran Cumhur İttifakı’yız. Milletimizin beklentilerini boşa çıkarmamakta kararlıyız." ifadelerini kullanırken, kullanılan dilin yeni vaadlerin habercisi olduğu iddia edildi.

Önal, söz konusu paylaşımı alıntılayarak "Şüphemiz yok Sayın Cumhurbaşkanım.Sıra staj ve çıraklık mağdurlarına müjdenize geldi #ArtıkSıraStajda" dedi.



CUMA GÜNÜNE KADAR NETLEŞMESİ GEREKİYOR!

Buna karşın, TBMM''nin 7 Nisan itibariyle oturumlarına son vereceğine yönelik iddialar çoğalmakta.

Mevcut Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) mevzuatlarında yer alan hükümlere göre, Türkiye''de staj faaliyeti ''kısa süreli çalışma'' olarak değerlendirilmekte. Mağdurların Meclis''ten beklentisi ise bu hükümde değişikliğe gidilmesi ve normal iş kollarında olduğu gibi staj için de ''uzun süreli çalışma'' statüsüne geçilmesinden ibaret. Bu doğrultuda yapılacak bir değişiklik, başka bir düzenlemeye ihtiyaç duymaksızın stajyerleri EYT kapsamına dahil etmeye yetecek.

Yapılacak yasa değişikliğinin gerçekleşmesi halinde SGK, EYT''li olmak isteyen stajyerler için bir borçlanma süreci başlatacak. Stajyerlerin önündeki takvim giderek daralırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın birkaç gün içreisinde staj konusunda bir açıklama yapması bekleniyor.







YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar