Meclis'in kapanmasına günler kala staj ve çıraklık mağdurlarına sevindiren haber geldi!

Meclis'in kapanmasına günler kala staj ve çıraklık mağdurlarına sevindiren haber geldi!
EYT düzenlemesi kapsamına dahil edilmeyen staj ve çıraklık mağdurları, emekli olabilmek için TBMM'ye getirilecek yasa teklifini bekliyor. 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler nedeniyle 7 Nisan itibariyle çalışmalarına ara vermesi beklenen Meclis'in, bu hafta staj mağdurlarına yönelik bir düzenleme yapacağı iddia edildi.

Gonca Bilgiç / Günboyu 

28 Şubat''ta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu''ndan geçen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi, Resmi Gazete''de yayımlanmıyla birlikte yasalaşma sürecini tamamladı. 

EYT''nin yasalaşmasıyla birlikte hızlıca başvuruları toplamaya başlayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), EYT''li olmak isteyen staj ve çıraklık mağdurlarına ise emeklilik kapısını kapattı.SGK mevzuatlarına göre stajyerler, yaptıkları faaliyetin ''kısa süreli çalışma'' olarak sınıflandırılmasından ötürü emeklilik haklarından yararlanamamakta. 

Staj nedeni ile verilen sigorta kartları, işe giriş tarihinin belirlenmesinde esas teşkil etmezken, söz konusu durumun ''adaletsiz'' olduğunu vurgulayan 250 bin staj mağduru, EYT kapsamına dahil edilmek için aylardır mücadele vermekte. Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Önal, her fırsatta hükümetin staj sorununu tarihe karıştıracak bir yasa üzerinde çalıştığını belirtse de, şu ana kadar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başta olmak üzere çok sayıda kaynak, stajyerlerin durumu için "ortada bir mağduriyet yok" açıklamaları yapmış ve iddia edilen çalışmaları yalanlamıştı. 

Buna karşın, 14 Mayıs''ta yapılacak seçimlerin öncesinde adeta ''vaad'' turuna çıkan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın, staj sorununu pas geçmesi beklenmiyor. Meclis''e getirilen torba yasa ile en düşük emekli maaşını 7500 TL''ye çıkaran iktidar, bayramlarda verilen ikramiyeleri de 2000 TL olarak belirledi. 

"STAJYERLER SEÇİM ÖNCESİ EMEKLİ OLACAK"

Önal, Meclis''in tatile girmesinden önce, mutlaka 2. bir torba yasa ile staj sorununun çözüleceğini belirtirken, stajyerlerin kaderini belirleyecek tarih ise 7 Nisan olacak. Seçim çalışmaları nedeniyle çalışmalarını tamamen durduracak olan Meclis, son kez bu hafta faaliyetlerini yürütecek. 

Getirilecek 2. torba yasa hakkında detaylar paylaşan Önal, "22 maddeden oluşacak torba yasa, mutlaka seçimden önce TBMM''den geçecek. Stajyer kardeşlerimin sorunları kesinlikle çözülecek ve aynı zamanda uzman çavuşlar için de oldukça kapsamlı bir iyileştirme yaşanacak bu yasada. 

Tabii ki hiçbir halt bilmeyen şüreka, cahil dernekçiler konuşuyorlar ve sizin umutlarınızı kırıyorlar. Bu çıkan 18 maddelik yasaya da sazan gibi atladılar. Kardeşim bir kere stajyerliğin olacağı yasa 22 madde 22. O da 2. torba yasa zaten. Geriden saymaya başlayın, ben çok net şekilde belirtiyorum ki MHP''de de çok sayıda yetkili temaslarını kurdu. Bu düzenleme ile 250 bin stajyer EYT''ye dahil edilecek. 

"CUMHURBAŞKANLIĞI İLE DOĞRUDAN GÖRÜŞÜLDÜ"

Yapılacak işlem zaten oldukça basit. TBMM''deki vekiller, SGK mevzuatlarında ''kısa süreli çalışma'' olarak gözüken staj faaliyetini, ''uzun süreli çalışma'' olarak değiştirecek. Ardından da size borçlanma hakkı sunulacak. Bir günlük borçlanma yapmanız dahi, prim sayınızın EYT için yeterli olması halinde şartları tamamen sağlayacaktır. Şu an için iddia edildiği gibi 1 milyon stajyer falan da yok. Bu yasa değişikliği yapılınca, 2 milyon 250 bin EYT''liye bi 250 bi daha eklenecek ve toplamda 2.5 milyon kişi emekli olacak" ifadelerini kullandı. 

Aynı zamanda Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Antalya Milletvekili Aday Adayı olan Onur Önal, siyaset kulislerine yakınlığı ile biliniyor. 20 Mart tarihinde EYT''nin kapsamının genişletilmesine yönelik çalışmalar için Ankara''ya giden Önal, birçok bürokrat ve cumhurbaşkanı danışmanı ile görüşmeler yaptığını, burada staj konusunda gerekli detayları aktararak, aynı zamanda EYT''de yaşanan prim mağduriyetini de dile getirdiğini paylaştı. Bir çağrı da Cumhurbaşkanı Erdoğan''a yapan Önal, "Yüzde 0.5 oyu olan partilerle ittifak aramaya gerek yok sayın Cumhurbaşkanım. İnanın ki bu staj sorununu, prim mağduriyetini giderin. Ben eminim ve iddia ediyorum ki Cumhur İttifakı yeniden 1. turda güle oynaya seçilecektir." dedi. 
 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar