EYT'de prim mağdurlarına kesin tarih verildi: ''5 gün içerisinde...''

EYT'de prim mağdurlarına kesin tarih verildi: ''5 gün içerisinde...''
Yüz binlerce vatandaş, EYT düzenlemesine sonradan eklenen 'kademeli prim' uygulaması nedeniyle emeklilik hayalleri için birkaç yıl daha beklemek zorunda kalmıştı. SGK uzmanları tarafından yapılan duyuruya göre, mağduriyet yaşayan EYT'lilerin kaderi gelecek hafta içerisinde kesinleşecek.

Şubat ayının ilk haftasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan EYT düzenlemesine yönelik ön taslak, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu''na gönderilmişti. Türkiye Büyük Millet Meclisi''nde (TBMM), düzenlemenin kaderini etkileyecek bir değişiklik yapılırken, normal şartlarda 5000 prim günü ile emekli olabilecek olan yüz binlerce EYT''li için söz konusu sınır 5925 güne çıkarılmıştı. 

Aralık ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yapılan açıklamayı esas alan emekli adayları, 5000 gün ile emekli olabileceklerini düşünerek SGK''ya askerlik ve doğum borçlanması için müracaat etmişti. Borçlanma bedelleri için bankalardan kredi çeken, akrabalarından borç alan ya da bütün birikimlerini emekli olabilmek adına yatıran prim mağdurları, emekli olmayacaklarını öğrenince büyük bir hayal kırıklığına uğramıştı. 

Düzenleme sonucunda önümüzdeki aylarda ödenmeye başlanacak emekli maaşlarından, birkaç yıl boyunca yararlanamayacak olan mağdurlar, aynı zamanda alacakları emekli aylıklarına güvenerek çektikleri kredilerin ya da aldıkları borçların geri ödemelerinin başlamasıyla ikinci bir şok yaşamış durumda. Kademeli prim sistemi nedeniyle EYT düzenlemesinden yararlanamayan yüz binin üzerindeki vatandaş, haftalardır seslerini yetkililere duyurmak için çok sayıda gösteri düzenledi ve sosyal medya çalışması yürüttü. 
 

5 GÜN İÇERİSİNDE HER ŞEY BELLİ OLACAK

Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Önal, yaşanan mağduriyet hakkında net bir tarih vererek, 3-7 Nisan tarihlerini işaret etti. 14 Mayıs''ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekilliği seçimleri nedeniyle TBMM''nin çalışmalarına 7 Nisan Cuma günü itibariyle son vermesi bekleniyor. Bu nedenle, seçim öncesi art arda ''müjde'' haberi açıklayan AKP iktidarının, böylesine büyük bir mağduriyet yaşayan kitleyi, sandık başına kızgın şekilde göndermeyeceği tahmin edilmekte. 

20 Mart itibariyle Ankara''da bakanlık yetkiklileri ve Cumhurbaşkanı danışmanları ile söz konusu prim mağduriyeti hakkında görüşmeler yürüttüğünü aktaran Önal, özellikle prim konusunda yapılan borçlanmalar nedeniyle yüklü borcun altına giren vatandaşların durumuna dikkat çektiğini aktardı. 

Önal, söz konusu düzenleme hakkında beklentilerini ise "Benim inancım şu ki, bu durum zaten sayın Cumhurbaşkanımıza intikal etmiş durumda. Burada devlet yetkilişlerinin sözü ile hareket eden, tek suçu onlara güvenmek olan vatandaşlar var. 5000 prim günü yeterli denildi, yasa 1999 öncesi şartlara riayet edilerek çıkartılacak denildi. Bu insanlar sizin sözünüze güvendi ve bankalardan kredi çektiler. 

53-54 yaşında insanlardan oluşuyor çoğu. Senelerce inşaatlarda ya da benzer ağır işlerde çalışmış ve artık çalışmaya dermanı kalmamış, bu borcu ödeme imkanı olmayan insanlardan, garibanlardan bahsediyoruz. Ben sayın Recep Tayyip Erdoğan''ın bu konuya kayıtsız kalacağına ihtimal vermiyorum. Danışmanlarına bizzat durumu detaylarıyla aktardım, bildiğim kadarıyla MHP''nin de bu konuda düzenlemeye gidilmesine yönelik bir talebi var. İnanıyorum ki TBMM tatile girmeden, seçimden önce bu sorun 2. torba yasa ile hızlıca halledilecektir. Bu nedenle önümüzdeki haftayı hayati derecede önemli görüyorum"
sözleri ile aktardı. 

TBMM TATİL EDİLENE KADAR KARAR ALINMAZSA NE OLACAK?

EYT konusunda temel sorun olan ''yaş şartı'' ortadan kalkmış olmasına rağmen, EYT mağduriyetleri tümüyle bitmiş değil. Şu an için staj ve çıraklık mağdurları, kısmi emeklilik bekleyenler ve 5000 prim günü ile emekli olmak isteyenler, 14 Mayıs seçimlerinden önce sorunlarının bir torba yasa ile giderilmesini istiyor. 

Birçok ulusal haber kaynağına göre 7 Nisan''da faaliyetlerini sonlandıracak olan Meclis, bu tarihe kadar EYT''de kapsamın genişletilmesine yönelik bir yasa teklifini onaylamaması halinde, söz konusu süreç en iyi ihtimalle Haziran ayına kalmış olacak. 

Seçimlere iddialı bir şekilde giren Millet İttifakı, şu anda EYT''de mağduriyet yaşayan tüm kesimler için emeklilik sözü vermiş durumda. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, ayrı ayrı yaptığı açıklamalarda, staj ve çıraklık mağdurlarının iktidar oldukları ilk gün emekli olacaklarını, ayrıca EYT''de 1999 öncesi şartlara geri dönülerek, prim gün sayısının yeniden 5000''e eçekileceğini duyurmuştu. 

Söz konusu vaadlerin ardından hükümet yetkililerine seslenen Sosyal Güvenlik Müşaviri ve MHP Antalya Milletvekili Aday Adayı Onur Önal, "Bakın iddia ediyorum ki yüzde 0.5, yüzde 1 oyu olan partilerle ittifak yapmak için bu kadar mesai harcanacağına, buradaki mağdur arkadaşların problemlerini çözmeye odaklanılsa, Cumhur İttifakı kesinlikle ilk turda galip gelecektir. Çünkü ortada yalnızca mağduriyet yaşayan vatandaşlar yok, bunların aileleri, akrabaları, sevdikleri de dahil edildiğinde milyonlarca insandan oluşan bir topluluk var. Ciddi anlamda oy tercihlerini etkileyecek bir karardır bu" ifadelerini kullandı. 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar