Merkez Bankası'ndan doları alt üst edecek hamle! Sınır tamamen kaldırıldı

Merkez Bankası'ndan doları alt üst edecek hamle! Sınır tamamen kaldırıldı
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) 21 Aralık 2021'de duyurulan Kur Korumalı Mevduat hesaplarına bankaların verebileceği yüzde 12'lik üst faiz sınırını kaldırdı.

Türkiye''de ani yaşanan kur artışlarının ardından, piyasaya arka kapı müdahaleleri yapması ile bilinen Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), bir süredir dolar kurunda seyreden statüko sonrası harekete geçti. 

KKM''de parası bulunan vatandaşlar, doların aylardır yükselmemesi üzerine paralarını çekmeyi düşünüyordu. Çünkü KKM''de bankalar en fazla yüzde 12 faiz verebiliyorken, birçok mevduat faizi yüzde 20 sınırına dayanmıştı. TCMB, söz konusu rahatsızlıklar sonrası harekete geçerek bankaların KKM hesaplarına verebileceği yüzde 12''lik üst sınırı ortadan kaldırdı. 

TCMB, geçtiğimiz haftalarda bankalara gönderdiği yazıda, "Bankalarca açılan vadeli TL mevduat hesaplarını uygulanacak azami faiz oranı, bankamızca belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının altında olmamak koşulu ile bankalarca belirlenir" denildi.

KKM''YE TALEBİ YÜKSELTTİ

KKM, Merkez Bankası''nın gönderdiği yazı öncesinde mevcut yüzde 9 olan politika faizinin üzerine en fazla 300 baz puan eklenerek yüzde 12 faiz verilebiliyordu.

Bu karar sonrası dövizden ve altından TL''ye geçen KKM için üst sınır kaldırılmış oldu. TL ile açılan KKM''ler ise TCMB taraf olmadığı için uygulamadan etkilenmeyecek. Söz konusu kararın açıklanmasının ardından birçok banka KKM için ödediği üst sınır faiz oranında artışa giderken, KKM''den parasını çekmeyi düşünen vatandaşlar da kararlarını yeniden gözden geçirmeye başladı. 

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyon raporu sunumunda konuya ilişkin bir soruya bankalar ve katılım finans arasında üst sınır farkı nedeniyle farklı uygulamalar olduğunu belirterek düzenleme ile bunu giderdiklerini söyledi.

KKM''DEKİ PARA VERGİDEN İSTİSNA OLACAK

Ayrıca, alınan karar ile 31 Aralık 2022 itibarıyla bilançolarında yer alan yabancı paralarını yıl sonuna kadar KKM kapsamında değerlendirmeleri durumunda elde edilen faiz ve kâr payları ile diğer kazançlar kurumlar vergisinden istisna olacak. Önceki uygulamada bu istisna şirketlerin 31 Mart 2022 tarihli bilançolarında yer alan yabancı paraları kapsıyordu.


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar