Hesaplanan maaşlar yanlış çıktı! Milyonlarca EYT'linin gerçek maaşı belli oldu

Hesaplanan maaşlar yanlış çıktı! Milyonlarca EYT'linin gerçek maaşı belli oldu
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından uygulamaya konan maaş hesaplama robotunun, çok sayıda EYT'linin maaşını düşük göstermesi üzerine emekli maaşlarındaki gerçek rakam ortaya çıktı.

Türkiye''de yaşanan deprem faciasının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) çalışmalarına bir hafta süre ile ara verdi. Önümüzdeki haftadan itibaren EYT düzenlemesinin Meclis''e gelmesini bekleyen milyonları ise yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. 

Geçtiğimiz günlerde yürürlüğe konulan maaş hesaplama robotu ile, EYT''liler de dahil olmak üzere pek çok emeklilik bekleyen vatandaş alacağı emekli maaşını önceden öğrenebiliyordu. Sorgulama sırasında maaşlarının düşük olduğunu fark eden EYT''liler şok yaşarken, gerçek sonradan ortaya çıktı. 

Her ne kadar EYT''lilerin düşük prim sayısı sebebiyle normal emeklilerin ortalamasından daha düşük maaş alacağı biliniyor olsa da, tabloda 4000-4500 lira gibi ücretleri gören EYT''lilerin içini rahatlayacak detay belli oldu.

MAAŞINIZIN NE YAZDIĞI ÖNEMLİ DEĞİL!

Emekli maaşı hesaplanırken 5500 liranın altında kalan her ücret, yasal düzenleme gereği 5500 liraya tamamlanmak zorunda. Maaş hesaplama sayfasında, en düşük emekli aylığı olan 5500 liradan daha düşük bir rakam gören EYT''liler, maaşlarını otomatik olarak 5500 lira şeklinde hesaplamalı. EYT''de ilk maaşların ödeneceği tarihinin, yaşanan deprem felaketinin ardından gecikme yaşaması beklenirken, emekli maaşlarında bir kayıp söz konusu olmayacak. EYT''lilerin maaşları, maaşı aldıkları tarihden bağımsız olarak 1 Mart itibariyle hesaplanmaya başlanacak ve ödenecek tarihe göre toplu ödeme almak söz konusu olacak. 

EYT İLE EMEKLİ OLMANIN ŞARTLARI NELER?

Çalıştığı prim gün sayısı 5000 ve üzerinde olan, hizmet başlangıcı olarak da 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde çalışmaya başlamış vatandaşlar EYT kapsamında emeklilik hakkı elde edebilecek. Birçok staj ve çıraklık sigortası girişi olan vatandaşın sigorta başlangıç tarihi her ne kadar 8 Eylül 1999''un öncesini gösterse de, staj sigortası çalışma başlangıcı olarak kabul edilmediği için prim gün sayısı ne olursa olsun şu an için emekli olamayacaklar. Ancak SGK Müşaviri Onur Önal, Şubat ayında çıkacak torba yasa ile staj ve çıraklık sigortası girişi olan vatandaşların da EYT kapsamına dahil edileceğini iddia etti. 
 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar