İmamoğlu: Risk beklentilerin ötesinde

İmamoğlu: Risk beklentilerin ötesinde
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin 23. yıldönümünde İstanbul'un deprem riski hakkında açıklamalarda bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu İstanbul''un deprem riski hakkında basın toplantısı düzenledi.

istanbul''un deprem riskinin beklentilerin de ötesinde olduğunu söyleyen İmamoğlu, Marmara depremini "Cumhuriyet tarihinin en büyük trajedisi" olarak nitelendirdi. Riskli alanlarda dönüşümü kolaylaştırmak adına “6306 sayılı Afet Riski Yasası” çıkarıldığını hatırlatan Ekrem İmamoğlu, kamu otoritesine bu yasayla beraber olağanüstü yetkilerin verildiğini ifade eden İmamoğlu, Afet Riski Yasası''nın başlı başına bir kentsel faaliyet yarattığını da sözlerine ekledi. 

"CUMHURİYET TARİHİMİZİN EN BÜYÜK TRAJEDİSİNDEN RANT ÜRETTİLER"

Kamu kaynaklarının deprem için harcanmadığını ifade eden İBB Başkanı, 130 projede 78 donatı alanı ve yedi orman alanından 85 milyar rant elde edildiğini dile getirdi.  İmamoğlu yaptığı açıklamada; “Bu kaynaklar özel yasalar kullanılarak satıldı veya imara açıldı. Bu kaynaklar ne İBB’ye kaynak olarak gelmiş, ne depreme dayanıklı konuta harcanmış. Tam 85 milyar dolarla şu anda İstanbul’da depreme dayanıksız ev bırakılmaz, hepsi yenilenirdi. Bu yasayı bahane ederek Cumhuriyet tarihimizin en büyük trajedisinden rant ürettiler. Korunmuş askeri alanları lüks konuta ve ticari alanlara çevirip milletin malı üzerinden çevrelerini zengin ettiler. Aynı açgözlülükle etmeye de devam ediyorlar” dedi.

"İSTANBUL''DA 90 BİNE YAKIN AĞIR HASARLI BİNA VAR" 

İstanbul''daki binalar hakkında da açıklamalarda bulunan İmamoğlu, mega kentte 500 bine yakın orta hasarlı, 90 bine yakın ağır ve çok ağır hasarlı bina olduğunu açıkladı. 80 bölge planın hazırlandığını ve ilçelere gönderildiğini ifade eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "68 bölge için plan çalışmalarımız devam ediyor. Riskli yapısını dönüştürmek isteyen İstanbullular için ‘İstanbul Yenileniyor Platformu’nu hizmete açtık. İstanbulluları, bu platforma başvurmaya davet ediyorum" diye konuştu.

"BU İŞ ANKARA''NIN MODERATÖRLÜĞÜNDE OLMAZ"

Seçimlerin ardından Millet İttifakı ile İstanbul Deprem Konseyi''nin kurulmasını sağlayacaklarını dile getiren İmamoğlu, afet üzerinden siyaset yapılmayacağını söyledi. Ekrem İmamoğlu; "Bu iş Ankara’nın moderatörlüğünde olmaz. Yerelde, kapsayıcılıkla mümkün olur. Bütüncül hareket etmek şarttır. Kapsamlı bir yerel yönetimler reformuna ihtiyaç var. Gelin, vakit kaybetmeden bu üç konuda hızlıca iş birliği yapalım" ifadelerini kullandı.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar