Marmara'nın ardından 23 yıl geçti: İstanbul tehlike altında!

Marmara'nın ardından 23 yıl geçti: İstanbul tehlike altında!
Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde 17 Ağustos 1999 tarihinde gerçekleşen depremin üzerinden tam 23 yıl geçti. 7,4 büyüklüğünde saat 03.02'de gerçekleşen deprem, Kocaeli, Yalova, Adapazarı ve Düzce'de büyük yıkımlara neden oldu.

17 Ağustos 1999 tarihinde gerçekleşen Türkiye''nin en büyük depreminin üzerinden tam 23 yıl geçti. 

Kocaeli''nin Gölcük ilçesinin merkez üssü olarak tanımlandığı deprem, saat 03.02''de gerçekleşti. 7,4 büyüklüğünde 45 saniye süren Marmara Depremi Kocaeli, Sakarya, Düzce ve Yalova''da TBMM''de deprem riskinin araştırılması ve gereken önlemlerin alınması için kurulan Meclis Araştırması Komisyonu Temmuz 2010 tarihli raporunda 17 bin 480 kişi hayatını kaybettiğini ve 43 bin 953 kişinin de yaralandığını paylaştı. 

66 BİN 441 KONUT YIKILDI

Marmara Depremi yaklaşık 200 bin kişinin evsiz kalmasına,  66 bin 441 konut ve 10 bin 901 iş yerinin yıkılmasına neden olurken; 16 milyona yakın kişinin değişik düzeylerde etkilendiği depremde, 285 bin 211 konut ve 42 bin 902 iş yerinde hasar tespit edildi. İstanbul''da da kayıplara neden olan deprem;  41 bine yakın konut ve iş yerinde hasarın oluşmasına ayrıca 18 bin 162 konutun da orta ve ağır hasarlı olmasından dolayı oturulamaz hale gelmesinde etkili oldu. İstanbul''da bulunan 3 bin 171 okuldan 118''i orta, 13''ü ağır olmak 820''sinde hasar meydana geldi. Ayrıca kentte bulunan 10 bine yakın kamu binasından bin 137''sinde az, 87''sinde orta, 37''sinde ise ağır hasar oluştu. 

İSTANBUL''DA 454 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Marmara Depremi''nde İstanbul''da 1880 kişi yaralanırken; 454 kişi de hayatını kaybetti. Depremin en çok etkilediği iller arasında bulunan Yalova, Düzce ve Gölcük''ten İstanbul''a getirilen yararlılarla birlikte bu sayı 981''e kadar çıktı. Mega kentte depremin en fazla etkilendiği Avcılar''da 270 kişi hayatını kaybederken yüzlerce kişi de yaralandı. Bin 823 konutla 326 iş yerinin ya hasar gördüğü ya da yıkıldığı Avcılar''da, 5 bin 106 konut ve 872 iş yerinde orta hasar, 3 bin 685 konut ve 461 iş yerinde hafif hasar meydana geldi.

İSTANBUL İÇİN TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR

Marmara Depremi''nin ardından geçen 23 senede uzmanlar, tekrar bir büyük felaketle daha karşılaşılacağı yönünde uyarılarda bulunmayı sürdürüyor. Bilim Akademisi kurucu üyesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü hocası Prof. Dr. Naci Görür, “Uzmanlar olarak gerekli yerlere bu depremlerin Marmara Bölgesi’ni ve dolayısıyla İstanbul’u tehdit ettiğini söyledik. Özellikle Gölcük depremi Marmara’nın altında normalde 250 yılda birikmesi gereken enerjiyi transfer etti. Bu da kabukta gerilime neden oldu. İstanbul’un depreme hazırlanması için hem hükümeti hem de halkı ısrarla uyardık" dedi. 

PROF. DR. GÖRÜR: İŞİN SON EVRESİNE GELDİK

Yer bilimci olan Prof. Görür, "Marmara’da beklenen depremin 1999’dan itibaren her an olmak kaydıyla 30 yıl içinde olma olasılığını yüzde 64 olduğu bilimsel olarak açıklandı. 1999’dan bu yana 23 yıl geçti. Yüzde 64 olasılık 2029’a kadar olduğuna göre biz işin son evresine girdik. Yaptığımız çalışmalarda Marmara’nın altındaki Kuzey Anadolu’nun bir bölümü olan fay hattının kırıldığı takdirde minimum 7.2, maksimum 7.6 büyüklüğünde deprem üretir. Bu deprem olduğu takdirde İstanbul’un Marmara kıyılarına yakın olan yerleri en az 9 şiddetinde, kıyılardan uzaklaştıkça da 8 şiddetinde depreme maruz kalır" ifadelerini kullandı. 

Marmara''nın tehdit altında olduğunu ve deprem için hedef haline geldiğini de söyleyen Prof. Dr. Naci Görür, "Bu fayın herhangi bir yerinde deprem olduğu zaman batısı deprem için hedef haline geliyor. Yer bilimciler olarak bizler bağırmaya başladık" diye konuştu. 

İMAMOĞLU: İSTANBUL''DA 90 BİNE YAKIN AĞIR HASARLI BİNA VAR

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise İstanbul''daki binalarla ilgili yaptığı açıklamada 500 bine yakın orta hasarlı, 90 bine yakın ağır ve çok ağır hasarlı bina olduğunu söyledi. 80 bölge planın hazırlandığını ve ilçelere gönderildiğini ifade eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "68 bölge için plan çalışmalarımız devam ediyor. Riskli yapısını dönüştürmek isteyen İstanbullular için ‘İstanbul Yenileniyor Platformu’nu hizmete açtık. İstanbulluları, bu platforma başvurmaya davet ediyorum" diye konuştu.


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar