Teleferik faciasındaki büyük ihmal! Bilirkişi raporunda skandal ortaya çıktı

Teleferik faciasındaki büyük ihmal! Bilirkişi raporunda skandal ortaya çıktı
Antalya'daki teleferik kazasıyla ilgili İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi'nin tamamladığı rapor ortaya çıktı. Raporda, kazanın sebebini oluşturan 5 numaralı direğin şartnameye uygun olmadığı ortaya çıktı.

Mühendisler, sistemin proje, imalat ve montaj aşamalarında inşaat mühendisliği uzmanlığına başvurulmadığını ve gereken standartlara uyulmadığını belirtti.

1 KİŞİ HAYATINI KAYBEDERKEN 10 KİŞİ YARALANMIŞTI

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde 12 Nisan'da meydana gelen kazada 1 kişi hayatını kaybederken, 10 kişi yaralandı. 174 kişi ise mahsur kaldı. Havada asılı kalanlar AFAD'ın 23 saat süren çalışmalarıyla kurtarılmıştı.

pnv-4asqzei86s-dnvrv9a.webp

BELEDİYE BAŞKANI MESUT KOCAGÖZ TUTUKLANMIŞTI

Bu kazayla ilgili Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz dahil olmak üzere 5 kişi tutuklanmıştı. Kazanın ardından yapılan ön inceleme raporunda bakım, onarım ve denetim eksikliklerine dikkat çekildi. İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanlığı, savcılığın kaza yerindeki çalışmasının sona erdiği 19 Nisan tarihinde, teknik bir ekip oluşturarak inceleme yapmalarını kararlaştırdı.

Bu inceleme kapsamında taşıyıcı elemanlar detaylı bir şekilde incelendi ve elde edilen veriler, inşaat mühendisi Sadullah Kabakuşak tarafından paylaşıldı.

jk6rwrpfv0-xjp-18znn3q.webp

MÜHENDİSLER 5 NUMARALI DİREĞE DİKKAT ÇEKTİ

Kabakuşak, İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi'nde yaptığı açıklamada, kaza yerindeki 5 numaralı direğe özellikle dikkat çekti. Direğin fiziksel özelliklerini detaylandırarak, "Direğin boyu 17,50 metre olup, tepeden itibaren ilk 7,5 metresi tek boru halinde iken, geriye kalan kısmı temele kadar 10 metrelik üç ayaklı çelik borudur" şeklinde bilgi verdi.

vqwthtcis0kedjqrcakaia.webp

DİREK YÜZDE 10 AÇIYLA EĞİK KONUMLANDIRILMIŞ

Kabakuşak, ayrıca, direğin yüzde 10 açıyla eğik bir şekilde konumlandırıldığını belirterek, taşıyıcı elemanların, yani direklerin projelendirilmesine vurgu yaptı. Kabakuşak, yıkılan direğin mühendislik çizimine de değinerek, "Yıkılan 5 numaralı direğin mühendislik çizimleri STM Sistem Teleferik Montajı A.Ş. antetli olup, çizimi yapan kişinin ünvanı, oda sicil numarası ve ıslak imzası bulunmuyor.

Ayrıca, yıkılan direğe ilişkin statik hesaplar ve analiz raporları da mevcut değil. Projelerin hangi şartnamelere göre yapıldığına dair herhangi bir kayıt bulunmuyor" şeklinde ifadeler kullandı.

İnşaat mühendisi Sadullah Kabakuşak, direklerin yüklerinin, yük kombinasyonlarının, yapısal analizlerinin boyutlandırma ve detaylarının TS EN 13107-2015 standartlarına uygun olarak yapılması gerektiğini belirtti. Bu standartlar, insan taşımak için tasarlanan kablolu taşıma tesisatlarının yapımında esas alınacak emniyet tedbirlerini ve inşaat mühendisliği işlerinin şartnamesini içermektedir.

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ HİZMETİ ALMADI

Kabakuşak, "Tesisin projelendirme, imalat, montaj, kabul aşamalarının herhangi birinde bu şartnameye referans verilmediğini, şartnamenin sağlandığını gösteren bir belgeye rastlanılmadığını" ifade etti. Ayrıca, yıkılmış direklerin projelendirme aşamasında inşaat mühendisliği hizmeti almadığının açıkça görüldüğünü belirtti.

Kaza yerinde direkleri incelediklerini söyleyen Kabakuşak, "3 boruda toplamda 36 bulon deliği çevresinde, flanşlarda en küçük bir zedelenme, deformasyon, galvaniz bozulması tespit edilememiştir. Projesizlikten kaynaklı bir yetersizlik olduğu düşünülmüştür" şeklinde konuştu.

o-px3o082ko4ybcauxqcgq.webp

NE OLMUŞTU

Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla yoğunluğun yaşandığı teleferik tesisinde 12 Nisan’da meydana gelen kazada parçalanan kabinden düşen 1 kişi hayatını kaybetmiş, aynı kabindeki 2’si çocuk 7 kişi yaralanmıştı.

Havada asılı kalan 24 kabindeki 174 kişi ise AFAD’ın 23 saat süren çalışmalarının sonunda kurtarılmıştı.

Kazaya ilişkin gözaltına alınan 14 şüpheliden aralarında eski ANET Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olan Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz’ün de bulunduğu 5’i tutuklanmıştı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar