Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Erdinç Yapan

Erdinç Yapan

KALBURÜSTÜ

Dizi karakterine lokma dökmek

Başka bir eğlencesi kalmayan kişilerin kurtarıcısı televizyon olunca ve vaktimizin büyük bir çoğunluğunu da beyazcama bakarak geçirdiğimizden olsa gerek orada yayınlanan programlarla ve izlediğimiz dizilerle aramızda çok kuvvetli bir bağ oluşuyor.

Bir dönemi anlatmak için dizilere atıfta bulunuyoruz mesela, Bizimkiler dizisini çocukluğa özlem olarak anıyoruz, projeye olan saygımızı her platformda dile getirmekten de geri durmuyoruz. Yapılan işlerin kalitesi ya da senaryonun derinliği çoğunlukla ikinci planda kalıyor. Bizlere hissettirdiği ve ona atfettiğimiz değerler onu gözümüzde farklı bir yere taşıyor.

Muhteşem Yüzyıl''ı izleyip gündelik hayatımızı saray entrikaları tadında yaşamaya çalışıyoruz kimi zaman! Gündelik hayatta karşımıza çıkması son derece olağan olan bir oyuncunun canlandırdığı karakteri öylesine içselleştiriyoruz ki onu bir tarihi değer sayıyoruz.

Tarihi dizileri oturma odalarında ellerinde kılıç ve kalkanla izleyen kitleden bahsediyorum... Bu sevgiden öte bir şey, yokluğun ve boşluğun getirdiği bir sonuç!

Yıllar geçse de yerini başka bir karakterle dolduramadığımız bir ekran değeri de yayınlandığı dönemde ekranda fırtınalar estiren Kurtlar Vadisi dizisinden tanıdığımız Süleyman Çakır karakteri...

Oktay Kaynarca''nın hayat verdiği bu karakter dizinin ilk bölümlerinde kendisini göstermiş ve Kaynarca''nın başarılı oyunculuğu ile ekran karşısındaki seyirciyi kendisine hayran bırakmıştı. Seyirci bu karakteri öylesine sevdi ki yıllar boyunca süren dizinin başlarında yapımdan ayrılan bu karakteri adeta bağrına bastı. Onunla kendisini özdeşleştirdi, Oktay Kaynarca''nın hayat verdiği Süleyman Çakır beyazcamın bir köşesinde kalmadı ve adeta canlanıp kendisine bir hayat oluşturdu ve dünyanın en ilginç dizi film karakterlerinden biri haline geldi.

Geçtiğimiz gün dizinin ve Çakır karakterinin hayranları yine ortaya çıktı ve Süleyman Çakır''ın dizideki ölümü nedeniyle lokma döktürdü ve yaşadıkları acıyı bir kez daha sevenleriyle paylaştı. Gelenek haline gelen lokma döktürme işi başlarda Oktay Kaynarca için ilginç ve farklı görünse de geçen yıllar içerisinde o da canlandırdığı karakterin yanından geçip gitmesine izin verdi ve esprili bir şekilde de olsa onun gerçekliğine kendisi de inanmaya başladı.

Hatta hemen her sene lokma dökülmesi ve sosyal medyada paylaşılan taziye mesajlarının ardından muhabirlerin kendisine dizi karakterinin yeniden ekranlara dönüp dönmeyeceğini sormalarına da alıştı ve bu konuda kendisinin yapabileceği pek bir şey olmadığını bunu dizinin yapımcılarının ve senaristlerinin bileceği bir iş olduğunu açıklamaktan da bıkmadı.

Hiç şüphesiz 18 yıl sonra bile halen etkileşim yaratan ve sevenlerinin gönlündeki yerini taze tuttuğunu gözler önüne seren bir karaktere Oktay Kaynarca yeniden hayat vermek isteyecektir ancak aklının köşesinde bir yerde efsane olmuş bir karakteri yeniden ete kemiğe büründürmenin yaratacağı sonuçları da düşünmüyor değildir...

Pek çok yeniden çekilen yapımın aynı etkiyi yaratmadığı bilinen bir gerçek...

Sonuç olarak hayatının merkezine televizyonu koymuş insanlar olarak fazlasıyla sahiplendiğimiz dizi karakterleriyle sarıp sarmaladığımız hayatlarımızda bazen onlar için lokma döktürüyor, bazen sövüp sayıyor bazen de giydiği kıyafete kadar gerçek hayatta onları taklit etmeye çalışıyoruz.

Süleyman Çakır bu sene de unutulmadı ve onun için dökülen lokmalar yine bir yerlerde dağıtıldı, dünyanın en garip olaylarından biri bir kez daha son derece olağan karşılandı ve yüzbinler Çakır için ''nur içinde yat kardeşim'' mesajları attı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları