Deprem uzmanı Baturhan Öğüt'ten korkutan uyarı! Marmara’dan daha tehlikeli olan bölgeyi açıkladı

Deprem uzmanı Baturhan Öğüt'ten korkutan uyarı! Marmara’dan daha tehlikeli olan bölgeyi açıkladı
Kahramanmaraş'ta meydana gelen yıkıcı depremleri önceden bilen ve uyarılarda bulunan deprem araştırmacısı Baturhan Öğüt'ten dikkat çeken yeni bir uyarı geldi. Öğüt, olası İstanbul depremi için Marmara'dan daha tehlikeli olan bölgeyi açıkladı.

MURAT BEYAZ/GÜNBOYU

Yer bilimci Baturhan Öğüt, olası bir İstanbul depremine ilişkin yaptığı araştırma ile ilgili önemli uyarılarda bulundu. Öğüt, "Depremler doğal bir olaydır fakat afetlerin felaketlere dönüşmemesi için bir an önce harekete geçilmelidir" diyerek yaklaşan felaket için Marmara''dan daha tehlikeli olan Karadeniz''i işaret etti.

GÖZDEN KAÇIRDIĞIMIZ RİSK: KARADENİZ

Günboyu''ndan Murat Beyaz''a açıklamalarda bulunan Öğüt, "Karadeniz içerisinde sismik bir boşluklar mevcuttur" diyerek, İstanbul ve çevresinde en son MS.544 yılında kırılan fay hattına işaret ederek 7,5 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini söyledi. Öğüt, bin 479 yıldır kırılmayan fay hattına dikkat çekti.

"6 Şubat Pazarcık depreminde bütün gözler Doğu Anadolu fay zonu üzerinde yoğunlaştı, oysa ki Türkiye fay hatları ile örülü, olası diğer deprem risklerinin görebilmek adına diğer illeride inceleme gereğini bir yer bilimci olarak düşündüm" diyen deprem araştırmacısı Baturhan Öğüt, Karadeniz''de olan tehlikeyi açıkladı.

DEPREM SONRASI TSUNAMİ TEHLİKESİ!

Öğüt, "Istıranca fay zonu bin 479 yıldır kırılmadı. 544 yılında kırılan fayın geometrisine baktığımız zaman muhtemel 7,4''lük kırılma sonrası doğrudan İstanbul’u büyük ölçüde etkileyecektir" diyerek şu açıklamada bulundu:

"İstanbul ve çevresinden başladığımda en son MS.544 yılında kırılmış ve 7,5 büyüklüğünde deprem üretmiş Istıranca fayına dikkatlerin çekilmesi gerektiğini düşünüyorum. MS. 544-543 tarihinde İstanbul ile Varna şehri arasında Karadeniz içinde bulunan KB-GD çıkışlı Istıranca fay zonu üzerinde 6.8''Km derinlikte gerçekleşen depremin büyüklüğü 7,5 olarak ölçülmüştür. Bu deprem Trakya ve İstanbul’un Karadeniz sahillerinde büyük ölçüde etkilenmiş olup sonrasında oluşan tsunami ile sahilleri harap etmişti. (Tsunami yoğunluğu (K)-VIII-IX.) Deprem şu anki Kayseri’nin bulunduğu konuma kadar toplam 1,750 km çap içerisinde hissedilmişti. Trakya''daki anormal deniz davranışının tanımı MÖ 544/545''e tarihlenmektedir.

Bu davranışın ana sebebi 544 yılında 6,8 km derinlikte meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki deprem. 1901 yılında D-B çıkışlı karadan denize uzanımlı fay zonunun doğu ucunda 7,2 büyüklüğünde bir deprem olmuş ve bu depremin ardından 4-5 metre tsunami dalgası olmuş. Deprem geniş coğrafyada hissedilmişti. En son 544 yılında 7,5 büyüklüğünde deprem üreten Istıranca fay zonu üzerinde 12.06.1960 yılında 4,7''lik deprem ile aktifliğini göz önüne sermişti. Ayrıca Istıranca fay zonu bin 479 yıldır kırılmadı. 544 yılında kırılan fayın geometrisine baktığımız zaman muhtemel 7,4''lük kırılma sonrası doğrudan İstanbul’u büyük ölçüde etkileyecektir. İstanbul aslında Marmara''dan değil Karadeniz tarafından tehlike altında çünkü Karadeniz içerisinde sismik bir boşluklar mevcuttur."

Baturhan Öğüt, "26.10.1923 yılında İstanbul’un Avrupa yakasında sağ yönlü doğrultu-atımlı Istıranca fayının KL segmenti (fayı) üzerinde 5,3 büyüklüğünde bir deprem olmuştu, bu deprem tarihsel olarak İstanbul kara parçasında ölçülmüş 5,0 üzeri ilk depremlerden biri" dedi.

"BİR AN ÖNCE HAREKETE GEÇİLMELİ"

Amacının panik yaratmak olmadığını söyleyen yer bilimci Baturhan Öğüt şu uyarıda bulundu:

"KG-GD fay ortalama ~5.0mm/yıl hızında ve <1.0km sığ kilitlenme derinliğinde doğrultu-atımlı hareket tabidir. Yıllık kayma hızına ve kabuk deformasyonlarını göz önüne aldığımız zaman bu hattın 4,5-5,3 büyüklüğü arası deprem üretme potansiyelini görebiliyoruz. Kl fay hattı İstanbul Avrupa Yakasını kesen sağ yönlü doğrultu-atımlı aktif fay zonudur. Bu fay segmentleri Istıranca fayının birer segmentleridir. Bu çalışmanın kamuoyuna açıklama sebebim kesinlikle panik hava oluşturmak değil yetkililerin depremin olmadan önce gerekli tedbirleri alması ve bilinçlenmesi içindir. Depremler doğal bir olaydır fakat afetlerin felaketlere dönüşmemesi için bir an önce harekete geçilmelidir."

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNİ ÖNCEDEN BİLMİŞTİ

20 Ekim 2022 tarihinde "Kahramanmaraş Pazarcık''ta fayı 500 yıldır kırılmadı ve kırılmayı bekliyor" diyerek aylar öncesinde uyarıda bulunan Baturhan Öğüt, "Arkadaşlar Kahramanmaraş ilimiz de Pazarcık segmenti sismik bir boşluktur burdaki deprem aktivitesi iyi izlenmelidir" demişti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar