Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Erdinç Yapan

Erdinç Yapan

KALBURÜSTÜ

Deforme gezegen

Nizami gezegenlerden oluşmuş bir galakside yaşayan sıradan insan, elips şeklindeki gezegeninde yeni bir güne başlarken bilim insanları sonsuz uzayın derinliklerinde bir yerlerde yeni bir keşifte bulunuyordu.

Hemen her zaman için bizleri yeni şaşkınlıklara sürükleyen bilim insanlarının bu defaki keşfi 'deforme olmuş' bir ötegezegen oldu. Tabi ki haberi okuyunca bu nasıl mümkün olabilir diye düşünmeden edemedim! Eğer ki siz de düşündüyseniz işte yanıtı:

Independent'ta yer alan habere göre, gezegen, etrafında döndüğü Wasp-103 adlı uzak yıldız ve kendisi arasındaki gelgit kuvvetleri nedeniyle gerilip ezilmişti. Söz konusu yıldız, Güneşimizden yaklaşık 200 derece daha sıcak ve 1,7 kat daha büyük. Ve bu deforme gezegenin görüntüsü ragbi topuna benziyor!

Uzaya gönderdiğimiz son model teleskoplarımız arttıkça, hiç şüphesiz bu tarz keşifleri yapmaya devam edeceğiz. Ve yapılan her yeni keşifle birlikte kainatta yalnız olmadığımız gerçeğine biraz daha yaklaşacağız... Sonuç olarak bilimin verdiği heyecan da burada başlıyor, elips dünyamızın sıkıcılığını ve tekdüzeliğini kıracak olan keşifler karanlık uzayın derinliklerinde yatıyor.

Bugün deforme bir gezegen keşfederken yarın belki de yapışık gezegenlerle karşılaşacak güneşini içinde barındıran bir gezegenin devasa bir galaksi gibi hareket ettiğine tanıklık edeceğiz...

Gittikçe küçülen dünyamızda darlanmaya devam ederken, bilimin bizler için açacağı yeni kapıların ardına kafamızı uzatıp sonsuz boşluğun içerisinde bizleri nelerin beklediğine dair yeni hayaller kuracağız...

Uzay Yolu dizisinin her bölümünde Kaptan Kirk ve Mr. Spock'un yeni bir gezegende korkusuzca maceralara atılmasına tanıklık ederken ne gezegenin atmosferine nasıl uyum sağladığına ne de yerçekimine takılmaz sadece aksiyonun bizleri sarıp sarmalamasına izin verirdik.

İşte uzayın kanunlarını böylesine eğip büken bir nesilden gelince ragbi topu şeklindeki deforme gezegen de pek bir heyecanlandırdı beni… Bir türlü sahip çıkmadığımız elips şeklindeki nizami gezegenimiz günden güne eriyip giderken insanlığın yeni hayatlar bulmak adına sonsuz uzaya olan yolculuğunu nasıl başlatacağına dair düşünceler doluyor aklıma...

Bilim insanlarının keşfettiği deforme gezegen hakkındaki veriler onun 'şiştiğini' gösteriyor. İlerleyen zamanlar ve devam eden keşifler bizlere neler gösterecek bilmiyoruz. Öylesine garip öylesine ilginç keşiflerle güne başlıyoruz ki kim bilir belki de rasathanedeki bir görevli süper teleskopun ekranında gezegenimize gelmekte olan bir uzay gemisini gördü.

Ve o geminin içindeki canlılar da Atılgan'ın Kaptanı Kirk gibi; "Yeni dünyalar keşfetmek, yeni uygarlıklar aramak, daha önce hiç kimsenin gitmediği yerlere cesurca gitmek…" düsturuyla hareket ediyor...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları