Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Erdinç Yapan

Erdinç Yapan

KALBURÜSTÜ

Çocuk işi

Dijital dizi ve film platformu Netflix'in zaman zaman dünya çapında ses getiren projelere imza attığına tanıklık ediyoruz. Kanalın dünya çapında parlayan son projesi ise Türkçeye 'Kalamar Oyunu' olarak çevirebileceğimiz Squid Game oldu.

Yapımın yönetmeni Hwang Dong-hyuk senaryoyu ilk kez 2008 yılında yazmaya başlayıp 2009 yılında tamamladığını belirtiyor ve proje yıllar sonra dijital bir platformda hayat bularak kısa sürede dünya çapında bir fenomen olmayı başarıyor.

Güney Kore dizilerini takip edenler onların nasıl büyük bir heyecanla başlayıp ilerleyen bölümlerde rahatsız edici bir monotonluğuna girdiğini bilir, Kalamar Oyunu dizisi ise dinamik konusu sayesinde bu tarz bir monotonluğa düşmeden sona eriyor. Yine de dizinin son bölümü çevremden duyduğum pek çok kişide olduğu gibi beni de mutlu etmedi.

Bu yapımla ilgili yazmak istediğim şeyler ise onun derinlerindeki çocuk ruhuna dokunan tarafı.

Dizinin senaryosunu kaleme alan Dong-hyuk her ne kadar yapımda vahşet duygusunu fazlasıyla körüklüyor olsa da büyük ödülü kazanmak ve hayatta kalabilmek için kazanılması gereken oyunlar temelde Güney Kore'de oynanan çocuk oyunlarına dayanıyor.

Hemen her zaman dünya çapında ses getiren projeleri incelediğimizde gerçek hayata dokunan yaşanmışlıklardan beslenen bir tarafı olduğuna tanıklık ediyoruz. Kalamar Oyunu dizisinde de senaristin çocukluğuna gidiyoruz ve onun oynadığı oyunlara eşlik ediyoruz.

Hayattan keyif almak üzere oynanan oyunların bir yetişkin bakış açısıyla hayatta kalabilmek için oynanan bir forma bürünmesi kalemdeki dehayı gösteren bir ayrıntı.

İçimizdeki çocuğu öldürmemek adına yapılan uyarıların, verilerin nasihatlerin ne kadar yerinde olduğunu bu proje ile bir kez daha görmüş olduk. Sadece dizi yazarken değil hayatımızı daha da güzelleştirmek için atacağımız adımlarda da derinlerde bir yerde ortaya çıkmak için sırasını bekleyen çocuğa danışmamız gerek.

Çünkü çocuklar masumdur, çocuklar gördükleri yanlışları söylemekten çekinmez içten pazarlıklı hareketlerde bulunmazlar.

Bu yüzden de hayatta doğru kararlar verebilmek adına içinizdeki çocuğu mutlaka ama mutlaka yaşatın zaman gelir dünya çapında fenomen haline gelecek bir senaryo yazmanıza yardımcı olur zaman gelir hayatınıza dair çok önemli bir karar verecekken net bir şekilde değerlendirmenizi sağlar.

Çocuk işi oyunların milyonlarca yetişkinin hayatının orta yerine oturduğu şu günlerde sizin de içinizdeki çocukla birlikte dev adımlarla ilerlediğiniz günlere…

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları