'Başkanlık sistemi' Merkez Bankası'na da yaramadı! Yeni sisteme başkan dayanmıyor: Son 5 yılda kimler geldi, kimler geçti…

'Başkanlık sistemi' Merkez Bankası'na da yaramadı! Yeni sisteme başkan dayanmıyor: Son 5 yılda kimler geldi, kimler geçti…
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın istifası etmesiyle birlikte ekonomik krizin derinleştiği günden bu yana AKP iktidarı tarafından görevden alınan ya da “görevden affını” isteyen Merkez Bankası başkanlarının sayısı ve görev süreleri yeniden gündeme geldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada görevden affını isteyerek istifa ettiğini duyurdu.

Erkan'ın istifası sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TCMB Başkan Yardımcısı Fatih Karahan'ı yeni TCMB Başkanı olarak atadı. Karar, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak resmiyet kazandı.

Hafize Gaye Erkan'ın görevden ayrılması gündemi sarsarken, AKP iktidarı döneminde Merkez Bankası Başkanlığı görevine getirilen isimlerin görev süreleri merak konusu oldu.

AKP iktidarı döneminde göreve gelen önceki Merkez Bankası Başkanları ve görev süreleri şu şekilde:

  • Süreyya Serdengeçti (2001-2006)
  • Durmuş Yılmaz (2006-2011)
  • Doç. Dr. Erdem Başçı (2011-2016)
  • Murat Çetinkaya (2016-2019)
  • Murat Uysal (2019-2020)
  • Naci Ağbal (2020-2021)
  • Dr. Şahap Kavcıoğlu (2021- Haziran 2023)
  • Hafize Gaye Erkan (Haziran 2023- 2 Şubat 2024)

Bu isimlerin görev süreleri dikkate alındığında, TCMB Başkanlığı koltuğundaki değişimlerin sıklığı ve süreleri eleştirilere neden oldu.

ERDOĞAN BAŞKAN BEĞENMİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomi politikaları üzerine yaptığı eleştiriler ve Merkez Bankası başkanlarını hedef almasıyla gündeme geliyor.

Özellikle "faiz sebep enflasyon sonuç" söylemini dillendiren Erdoğan’ın, Merkez Bankası'nın para politikalarını sık sık eleştirmesi dikkat çekti.

Öte yandan, MB Başkanı Erdem Başçı döneminde yaşanan tartışma, Erdoğan'ın Başçı'yı görevde olduğu süreçte "ihanetle" suçlamasıyla hatırlanıyor. Başçı ise bu suçlamalara karşı, "Bugün yine rivayetler ortaya atılmış, bunların hiçbirinin aslı olmadığına dair açıklamalar yapıldı" şeklinde cevap vermişti.

.BAŞKANLIK SİSTEMİ MERKEZ BANKASI'NA YARAMADI

Erdoğan'ın "başkanlık sistemi"ne geçişin ardından faiz politikalarındaki görüş ayrılıklarını gerekçe göstererek üç Merkez Bankası başkanını görevden alması, ekonomi gündemini sıkça meşgul etmişti. Murat Çetinkaya'nın ilk olarak görevden alınmasıyla başlayan süreç, Murat Uysal ve Naci Ağbal'ın ardından Şahap Kavcıoğlu'nun atanmasıyla devam etti. Ancak Kavcıoğlu'nun görev süresi 26 ay sürdü ve bu dönemde Erdoğan'ın isteği doğrultusunda faiz oranlarında yaşanan düşüşle döviz ve enflasyonda rekor seviyelere ulaşıldı.

Geçtiğimiz seçimlerin ardından ekonomide yaşanan olumsuzluklar, Erdoğan'ı 'U dönüşü' yapmaya yönlendirdi. Ekonomiyi toparlamak adına Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirilen Mehmet Şimşek'in önderliğinde, Merkez Bankası başkanlığına Hafize Gaye Erkan atanarak faiz oranları yüzde 45'e çıkarıldı. Ancak Erkan'ın görev süresi, sadece sekiz ayda sınırlı kaldı. Bu süreçte ekonomide yaşanan değişiklikler ve Merkez Bankası'nın başkanlık koltuğundaki hızlı değişim, Erdoğan'ın ekonomik politikalara olan müdahalelerinin sürdürülebilirliği konusunda şüpheleri artırdı.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar